StoryEditor
formiranje vlasti

Završen sastanak u Banjoj Luci, Dodik poručio: SNSD, Osmorka i HDZ će definitivno formirati vlast

Piše desk  /  10.12.2022., 14:16h

Završen je sastanak u Banjoj Luci između predstavnika Osmorke i SNSD-a o formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Kako je lider SNSD-aa Milorad Dodik priopćio  nakon sastanka, sa predstavnicima "osmorke" razgovarali su o formiranju Vijeća ministara i drugih tijela na nivou BiH.

"SNSD sa svojim koalicijskim partnerima, 'osmorkom' i HDZ-om je definitivno struktura koja će zajedno formirati vlast na nivou BiH. Dogovorili smo se da idućeg tjedna timovi koje smo naveli održe sastanke kako bi krenuli u rješavanje pitanja vezanih za privredu i institucionalno kretanje", kazao je Dodik.

Dodik kaže da su razgovarali o zajedničkim politikama u brzom formiranju Vijeća ministara i drugih tijela na nivou BiH, te da je dogovorena podrška tome.

“Dogovorili smo da to podržimo i da ćemo održati sastanke na kojima ćemo operativno razraditi i dogovoriti konkretno pozicioniranje svih političkih struktura u BiH”, rekao je Dodik nakon sastanka.

Dodik je istakao da je SNSD sa svojim koalicionim partnerima Osmorkom i HDZ-om definitivno struktura koja će zajedno činiti vlast na nivou BiH.

“Imamo puni kapacitet da formiramo stabilne strukture vlasti na nivou BiH i u okviru toga idemo u ono što trebamo učiniti kako bismo osigurali normalno funkcioniranje u skladu s Ustavom BiH”, rekao je Dodik.

Dodao je da je dogovoreno da se sljedećeg tjedna održe sastanci unutar timova koje oni odrede kako bi se, kako kaže, riješila pitanja privrede i institucionalnog kretanja, energetike, infrastrukture i svega što je dio zajedničkog interesa.

Od ranije je poznato da je Dodik pred Osmorku stavio uvjete koji su eliminatorni i bez čijih ispunjenja SNSD neće uopće sudjelovati u pregovorima o vlasti.

"Ono što je nama ključno je da dobijemo garancije da će biti odblokirani procesi iz RS-a koji su nama bitni, a to je hidroelektrana Buk Bijela, Aerodrom u Trebinju i ova gasifikacija kroz RS. Od tih garancija koje ćemo dobiti, zavisi i naše krajne opredjeljenje. Ako ne bude dogovora oko toga, ako ne bude deblokade, mi nećemo ići u vlast, što bi išli da sjedimo tamo ko ikebane. Hoćete li da raščistimo odnose? Raščistit ćemo ih. Nemojte nijedan projekat blokirati u RS-u i mi nećemo blokirati projekte u FBiH", rekao je jučer Dodik na pres konferenciji.

Dodik je, kako je ranije najavljeno, najavio sastanak i sa predstavnicima HDZ-a BiH s kim je Osmorka već ranije usuglasila stavove o formiranju vlasti.

Dnevnik.ba

06. prosinac 2023 11:27