StoryEditor

Završen sastanak SDA – SNSD: Što prije konstituirati vlast na državnom nivou

Piše D  /  22.01.2019., 06:01h

Delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) održale su danas sastanak na kome su razgovarali o implementaciji izbornih rezultata i zaključili da je potrebno što prije konstituirati vlast.

Nakon sastanka zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović najavio je da će naredni sastanak biti održan početkom veljače.

- Iskazali smo spremnost obje političke stranke da zajedno sudjelujemo u radu novog Vijeća ministara, otvorili smo određena pitanja oko kojih se slažemo, kao što je put BiH ka EU – naveo je Osmanović.

Također, kako je dodao, razgovarali su o saradnji na poboljšanju odnosa između susjednih zemalja i dogovorili da se ponovno sastanu početkom veljače da bi detaljnije razgovarali u pogledu imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH od Predsjedništva BiH.

Osmanović je napomeno da na ovom prvom sastanku nije razgovarano o preraspodjeli resora, ali da su suglasni da stvari treba ubrzati.

- Otvorili smo mnoga pitanja, ima značajan broj pitanja oko kojih se slažemo, ali i onih pitanja oko kojih nemamo suglasnost, kao što je pitanje MAP-a, ali smo to ostavili da u veljači i ta pitanja otvorimo. Postoji i spremnost da se ‘spusti lopta‘ i da uđemo krajnje ozbiljno u implementaciju izbornih rezultata – istakao je Osmanović.

Izrazio je nadu da će u veljači napraviti konkretne poteze u tom pravcu.

Zaključak sastanka, kako je kazao Staša Košarac iz SNSD-a, jeste da je što prije potrebno formirati vlast na nivou BiH.

Prema njegovim riječima, opredjeljenje je da je za građane BiH najbolje da vlast konstituiraju izborni pobjednici u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

- Ono što je sasvim izvjesno jeste da pri implementaciji izbornih rezultata treba poštovati volju birača, a to je da SNSD čini strukturu vlasti na zajedničkom nivou i u izvršnom organu, ali isto tako da se u FBiH iskristalizira, definira tko je taj tko će zajedno sa SNSD činiti strukturu vlasti - naveo je Košarac i dodao da nesumnjivo SDA ima taj kapacitet.

U delegaciji SDA na sastanku bili su: Denis Zvizdić, Adil Osmanović i Šemsudin Dedić, a u delegaciji SNSD-a Nebojša Radmanović, Staša Košarac i Nikola Špirić.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 12:28