StoryEditor
sve po starom

Završen politički "medeni mjesec" u BiH, rad Vijeća ministara blokiran

Piše hina  /  03.10.2023., 18:24h

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković upozorio je u utorak kako je rad državnog Vijeća ministara blokiran zbog ucjena iz Republike Srpske, što su neizravno potvrdili i njegovi kolege u Vijeću, predstavnici Srba, koji nisu htjeli glasati za europske reformske zakone.

Ministar vanjske trgovine koji dolazi iz reda bosanskih Srba Staša Košarac pojašnjavao je kako neće podržati niti jedan zakon sve dok iz sastava Ustavnog suda BiH ne budu uklonjeni stranci.

Konaković je novinarima u Sarajevu potvrdio da na sjednici Vijeća ministara, održanoj tijekom dana, nije bilo rasprave o reformskim zakonima na kojima inzistira Europska komisija jer su ministri srpske nacionalnosti bili protiv toga.

To se odnosi i na novi zakon o sudovima BiH, čiji je nacrt skinut s dnevnog reda Vijeća ministara iako je njegovo usvajanje sastavni dio 14 reformskih prioriteta definiranih još 2019. Nakon što je u rujnu u parlamentu BiH usvojeno pet zakona iz reformskog paketa nastupile su blokade zbog zahtjeva lidera bosanskih Srba Milorada Dodika da se prije bilo kojega drugog zakona donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH i da se iz njegova sastava eliminiraju strani suci te uvedu elementi etničkog glasanja domaćih sudaca.

Konaković je novinarima potvrdio kako je to sada postalo problem koji može ozbiljno ugroziti nastavak europskog puta BiH.

"Ne znam što nam svima donose uvjetovanja i ultimatumi. Mislili smo da toga neće biti", kazao je Konaković potvrdivši da je prekinuta i njegova komunikacija s Dodikom.

Njih su dvojica proteklog tjedna javno razmijenili oštre uvrede pri čemu je Dodik Konakovića nazvao "glupanom" a ovaj mu je uzvratio da je "kukavica".

Ministar vanjskih poslova BiH sada upozorava kako na ovaj način BiH ugrožava europsku perspektivu, koja joj je širom otvorena nakon stjecanja kandidatskog statusa potkraj 2022.. To uključuje i moguću blokadu pristupa novim milijardama eura pomoći koje Europska komisija planira ponuditi državama zapadnog Balkana.

"Europa je napokon otvorila svoj prostor prema nama a mi se sada zatvaramo. To bi bila povijesna greška", upozorio je Konaković.

Dodikov ministar vanjske trgovine u Vijeću ministara BiH Staša Košarac na to je ustvrdio kako oni ništa ne blokiraju nego traže da se poštuje navodni raniji dogovor prema kojemu su navodno svi partneri u vlasti pristali na to da se najkasnije u listopadu izradi novi zakon o Ustavnom sudu BiH pa čekaju da se to i dogodi. "Mi ništa ne blokiramo ali ne možemo raditi jednostrano", kazao je vidno nervozan Košarac.

Optužio je političke partnere iz bošnjačko-građanskog bloka da oni zapravo stvaraju probleme jer dopuštaju da se na njih utječe iz veleposlanstva zapadnih država, a posebice iz veleposlanstva SAD i Ureda visokog predstavnika (OHR).

Sadašnja vlast u BiH, koju osim Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Konakovićevog Naroda i pravde (NiP), SDP BiH i Naše stranke (NS) čini i HDZ BiH, očekivala je pozitivno mišljenje Europske komisije o napretku, čime bi se otvorila mogućnost početka pristupnih pregovora, no to je sada dovedeno u pitanje. 

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 05:24