StoryEditor

​Zavod za javno zdravstvo FBiH izdao upute za smrtonosni korona virus koji dolazi iz Kine

Piše D  /  23.01.2020., 10:01h

Naglašavaju da se, s obzirom na to da nema dokaza o održivosti prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka, rizik za putnike i unos virusa u EU smatra niskim, ali da se ne može u potpunosti isključiti.

– Preporučljivo je izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju, te često pranje ruku, posebno nakon direktnog kontakta s bolesnim ljudima ili njihovom okolinom. Također, treba izbjegavati bliski kontakt sa živim ili uginulim životinjama, a putnici koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije trebaju prilikom kašljanja i kihanja prekrivati nos i usta jednokratnim maramicama, te prati ruke. Putnici koji unutar 14 dana po povratku iz Wuhana razviju povišenu tjelesnu temperaturu trebaju se javiti svom liječniku i dati do znanja da su bili u Wuhanu, navode iz Zavoda.

Corona virusi su velika obitelj virusa, od kojih neki mogu uzrokovati bolest kod ljudi, a drugi cirkuliraju među životinjama, uključujući deve, mačke i šišmiše. Rijetko Corona virusi koji cirkuliraju među životinjama mogu evoluirati i izazvati infekciju kod ljudi, kao što dogodilo s MERS-om (Middle East respiratory syndrome) i SARS-om (Teški akutni respiratorni sindrom). Protekle epidemije MERS-a i SARS-a bile su složene i zahtijevale su sveobuhvatne javnozdravstvene odgovore.

U ZZJZ-u podsjećaju da je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji 31. prosinca prošle godine prijavljeno grupiranje ljudi oboljelih od upale pluća nepoznatog uzroka u gradu Wuhan, provincija Hubei, u Kini.

Pacijenti su pokazivali simptome povišene tjelesne temperature, otežanog disanja, a bolest je dijagnosticirana kao virusna pneumonija.

Kina je do sada identificirala 440 slučajeva i devet smrtnih slučajeva, većinu u provinciji Hubei. Slučajevi su također potvrđeni na Tajlandu, Južnoj Koreji, Japanu, Sjedinjenim Državama i Tajvanu.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:54