StoryEditor
sveta stolica

Zavjere u Vatikanu: Papa nagovijestio odlazak, spomenuo i nasljednika?

Piše desk  /  19.10.2021., 11:39h
‘‘Pripremaju konklave‘‘, piše talijanski novinar Francesco Boezi u tekstu o urotama protiv Svetog Oca navodeći kako je Papa tijekom svog posjeta Slovačkoj u rujnu ove godine rekao kako postoji zavjera protiv njega te neslužbeno najavio mogućnost da neće okončati svoj pontifikat. Navodno je spominjao i mogućeg nasljednika.

Talijanski mediji koji prate zbivanja u Vatikanu pišu kako se u zadnje vrijeme često priča o ovoj temi, a sada je to, doduše neslužbeno i ''između redaka'', i potvrdio Sveti Otac, prenosi Bljesak.info.

Papa čak spominje i ime svojeg nasljednika pa je tako rekao da će nakon Franje Crkvom upravljati Ivan XXIV. Naime, prošlog je mjeseca msgr. Giuseppe La Placa posjetio Vatikan i pozvao Papu Franju u posjet južnotalijanskom gradu Ragusi. 

''Sveti Otac nasmijao se i našalio da će njegov nasljednik Ivan XXIV. u 2025. obaviti taj posjet…'', izjavio je msgr. La Placa za Il Messaggiero. 

Papa je, pišu talijanski mediji, rekao kako će se smjena na čelu Crkve ''dogoditi od sada pa do 2025.'', ali da to ''ne ovisi o volji biskupa, već Božjoj volji'' čime je, u vrijeme kada Crkvu potresaju skandali s pedofilijom, posebno u Francuskoj, stavio još jedan upitnik nad Katoličku crkvu.

Pišući o ovome, list Il Messaggero podsjeća na knjigu Antonija Grana, novinara iz Vatikana, objavljenu početkom mjeseca u kojoj se ''nagoviješta'' odlazak ovoga Pape. 

''Očito je da su progresivne grupe razočarane radom Pape Franje koji je isusovac, a konzervativci koji se žele povratiti Ratzingerovu načinu već se organiziraju da pokažu svoju snagu za sljedeće konklave'', napisao je Grano. 

Kada se kalkulira tko će zasjesti na tron Katoličke Crkve, uvijek se spominju talijanska imena. S druge strane, to je teže ostvarivo jer talijanska Crkva broji sve manje biskupa. 

Ovi papini navodi između redaka o povlačenju ili ''micanju'' s čela Crkve još su čudniji ako se uzme u obzir činjenica da se nikada u povijesti Crkve nije dogodilo da je papa unaprijed navijestio ime svoga nasljednika. 

Kad su u pitanju odstupanja s čelnog mjesta Crkve, prošli je papa, papa Benedikt VXI., odstupio, što se nije dogodilo sedam stoljeća. Nije tajna da tradicionalističko krilo u Vatikanu papu Franju smatra nelegitimnim te da postoje crkveni krugovi kojima smeta njegovo viđenje Crkve te najavljene reforme o kojima je papa nedavno govorio. 

Dnevnik.ba

30. siječanj 2023 17:05