StoryEditor

Zavadlav je u ćeliji s četvoricom zatvorenika, više ne ide psihijatru

Piše D  /  05.03.2020., 10:03h

Psihijatrijsko vještačenje Filipa Zavadlava (25) pri kraju je i do kraja sljedećeg tjedna moglo bi, neslužbeno doznaje 24sata.hr, biti dostavljeno Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu.

Mladića osumnjičenog za trostruko ubojstva više ne voze iz Bolnice za osobe lišene slobode u Kliniku za psihijatriju Vrapče. Ostalo je još samo da vještaci završe svoj nalaz.

Ako je bio ubrojiv, prijeti mu 50 godina 

S njegovim vještačenjem počeli su 28. siječnja i s njim su razgovarali više puta. Psihijatrijske intervjue provode psihijatar i psiholog. Tijekom razgovora utvrđuju boluje li sugovornik od psihičkih bolesti, je li ovisan o alkoholu ili narkoticima itd. Psihijatrijski intervjui obavljaju se tako da se uzimaju anamnestički podaci koji se odnose na rast i razvoj sugovornika, njegovo osobno i radno okruženje, interakciju s obitelji itd. Sa Zavadlavom su proveli niz intervjua kako bi utvrdili je li u trenutku u kojem je pucao u tri mladića bio ubrojiv, smanjeno ubrojiv ili neubrojiv. O tome što utvrde ovisit će njegova sudbina. Utvrde li, naime, da je bio neubrojiv, neće moći kazneno odgovarati za to što je učinio. Ako utvrde da je bio ubrojiv, prijeti mu najstroža moguća kazna - do 50 godina zatvora.

I dok vještaci dovršavaju svoj nalaz, ispituju se i svjedoci koji bi mogli rasvijetliti motive zbog kojih je Zavadlav 11. siječnja u središtu Splita ubio tri mladića. Zavadlavov otac Ante i brat Stanislav iskoristili su zakonsku blagodat i odbili su svjedočiti. Tužiteljstvo je do sada ispitalo 30-ak svjedoka, a trebaju ih ispitati još četvero. Branka Malvasiju, Jerkovog brata, koji je navodno bio u kući kada je Zavadlav došao pred ulaz tražeći Jerka. Iskaz treba dati i mladi par, čiji automobil je propucan: zatekli su se u Varošu u trenutku kada je likvidiran Ožić Paić, a jedan metak je pogodio njihov Hyundai Matrix u far. Iskaz još mora dati i djelatnik Centra za socijalnu skrb koji je dogovorio Zavadlavu predaju. I njihovo ispitivanje moglo bi biti dovršeno sljedeći tjedan.

Filip Zavadlav više nije sam u ćeliji. Podsjećamo, kad su ga dovezli u Zagreb, bio je sam u ćeliji i nije mogao kontaktirati s drugim pritvorenicima zbog sigurnosnih razloga.

Danima prije ubojstva nije spavao?

No Zavadlav je sad u ćeliji, neslužbeno doznaje 24sata.hr, s još četvoricom. Smješteni su u sobu u koju inače smještaju one za koje procjenjuju da bi, sa sigurnosnog aspekta, mogli biti rizičnijeg ponašanja. S njima smije ići i u šetnje zatvorskim krugom, dok s ostalim zatvorenicima i dalje nema kontakta. I dalje uzima lijekove i propisanu terapiju te komunicira i ponaša se normalno. U toksikološkom nalazu koji je u ŽDO Split stigao iz MUP-ova Centra za vještačenje potvrđeno je, podsjećamo, da je Filip u krvi imao dvije vrste lijekova. Jedan je za liječenje teške nesanice, Cerson, i Normabel.

Njegova majka, Etel Zavaldav, kaže da je Filip bolje nego je bio u početku.

- Moje mišljenje je, na osnovu razgovora s njim, da njemu treba rehabilitacija, a ne kazna, jer još uvijek nije svjestan što je napravio i misli da je time spasio bracu. Žao mi je roditelja koji su u ovoj tragediji izgubili svoje sinove. Također mi je jako žao cure jednog od pokojnika. Zbog te žene mi srce krvari jer je poznajem. Velika je to bol koju ti ljudi proživljavaju. U razgovoru s Filipom, jako je zabrinut i za oca i za mene, želi da ga dođem posjetiti, ali to nije zasad još moguće, iz pravnih razloga - rekla nam je Etel.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 13:39