StoryEditor
proizvođači čekaju svoj novac

Zaustavljen izvoz maline u Europu: ‘I nama to govore hladnjačari, ali ne treba im na svaku vjerovati‘

Piše desk  /  24.10.2022., 08:30h

Otkupljivačima predan cijeli urod maline, ali je problem što proizvođači nisu uspjeli naplatiti sve

Obustavljen je izvoz malina iz Unsko-sanskog kantona (USK) na europsko tržište jer ne postoji interes za ovim voćem, potvrdio nam je to Emir Mahmutović, predsjednik Udruženja proizvođača jagodičastog voća u ovom kantonu, prenosi Faktor.

- Otkupljivači jednostavno ne mogu naći kupce na europskom tržištu. Trgovina se do sada najviše bazirala na Srbiju, ali je i kod njih sve stalo. Srbija je do sada najviše izvozila za Rusiju, ali kako je ova zemlja pod sankcijama, zbog agresije na Ukrajinu, sve je stopirano. Mi smo uspjeli izvesti tri-četiri šlepera maline, no to je ništa, nije ni jedan posto u odnosu na količinu koja postoji jer je ova godina s prinosom bila dobra - pojašnjava Mahmutović.

Proizvođači dobili samo avans

Napominje kako je otkupljivačima predan cijeli urod maline, ali je problem što proizvođači nisu uspjeli naplatiti sve.

- Otkupljivači su proizvođačima isplatili avans od četiri do pet KM po kilogramu, a dogovorena cijena je od osam do 10 KM. Ima firmi koje još nisu isplatile ni avans, a uz to sada je nastao problem prodaje malina koja je trenutno u hladnjačama, što uzrokuje dodatne probleme jer čujemo da će uskoro poskupjeti struja. Zabrinuti smo jer je sve neizvjesno - navodi Mahmutović.

Ovakva situacija već se, dodaje Mahmutović, odrazila na proizvođače u USK, pa mnogi više ne planiraju proizvoditi i uništavaju malinjake.

- Ljudi su uložili sredstva, trud, radili cijelu godinu i na kraju ne mogu naplatiti ono što su proizveli. Kako u ovakvim uvjetima dalje išta planirati i raditi - ističe Mahmutović.

Kaže kako je pozitivno što je malina uvrštena u sustav poticaja, koje će malinari dobiti do kraja godine, ali ni to, dodaje, ne može pokriti sve troškove.

- Jedini način je da pokušamo preko Ministarstva poljoprivrede da nam pomognu koliko mogu. No i njima je sad problem jer su već isplanirali obveze prema nama koje su jednim dijelom i ispoštovane u USK, a ostatak, u vidu subvencija, očekujemo do kraja 2022. Međutim, sve je to nedostatno jer se radi o ogromnim sredstvima, zamislite - osam KM po kilogramu na tisuće tona koje čekaju da budu plasirane na tržište - objasnio je Mahmutović i naglasio kako je ista situacija i u drugim kantonima u Federaciji BiH, ali i u entitetu RS.

Turska otkupljuje ogromne količine

No Dobrisav Blagojević, predsjednik Udruženja malinara "Vilamet", koje pokriva područje Bratunca, Milića i Srebrenice, kaže "kako i njima hladnjačari govore da je izvoz maline stao, ali da im ne treba na svaku vjerovati".

- Ja sam u razgovoru s direktorom jedne firme, koja se bavi otkupom maline iz Sapne, saznao da su oni već u siječnju ugovorili izvoz maline. Znam da Turska otkupljuje ogromne količine. Zašto se njima ne ponudi malina jer ta zemlja nije pod sankcijama? Ne vjerujem da je sve stalo, možda se ne izvozi istim tempom kao prošle godine jer se i Europa boji da im hladnjače ne ostanu bez struje - navodi Blagojević.

Govori kako je ove godine proizveo oko sedam tona malina koje je predao otkupljivačima, ali sve nije naplatio.

- Dobio sam avans. Neki su plaćali devet, neki devet i pol KM, ja sam sve dao za šest KM bez PDV. Duguju mi još 11.500 KM. Otkupljivači stalno kukaju kako prodaja ide slabo. Mene to ne zanima jer sam ja svoj dio posla uradio. Danas je 21. listopad, nikada se nije dogodilo da do ovo doba godine proizvođači ne dobiju zarađeni novac - kazao je Blagojević.

Dnevnik.ba

30. siječanj 2023 22:05