StoryEditor

Zatvoreni kurdski čelnik pozvao na ujedinjenje opozicije protiv Erdogana

Piše D  /  05.04.2021., 06:04h

Bivši čelnik prokurdske stranke, Selahattin Demirtas, zatvoren od 2016. godine unatoč pozivima Zapada da se oslobodi, rekao je da bi se turska opozicija trebala ujediniti protiv rastuće opresije i pokušaja da je se razjedini, uključujući i sudski postupak zabrane njegove stranke

Demirtas je u intervju Reutersu rekao da se oponenti vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) koju predvodi predsjednik Tayyip Erdogan i njegovi nacionalistički saveznici trebaju dogovoriti o zajedničkim demokratskim principima i savezništvu odmah, radije nego da čekaju izbore koji bi se trebali održati 2023. godine, prenosi Hina.

"Sve stranke koje se žele boriti za demokraciju jedna uz drugu moraju se udružiti", rekao je Demirtas u odgovoru na pisana pitanja iz zatvora Edirne na sjeverozapadu Turske.

Govoreći o svome osobnom stanju nakon četiri i pol godine zatvora, Demirtas je rekao da se osjeća vrlo dobro, snažno, da je dobra duha i čiste savjesti.

"Oteti smo jedne noći iz naših domova na ilegalan način i pretvoreni u političke taoce. Iz tog razloga smo ponosni", rekao je. "Oni koji su nas ovdje bacili u sramu su i neprilici. Zapisali su se na prljave stranice povijesti."

Turski sud osudio je Demirtasa prošli mjesec na 3 i pol godine zatvora za vrijeđanje predsjednika. Međutim, glavni postupak protiv njega i dalje traje.

U zatvoru je zbog optužbi vezanih uz terorizam koje on niječe. Europski sud za ljudska prava (ECHR) rekao je da je njegovo zatvaranje pokriće za ograničavanje pluralizma i rasprave, no Turska je ignorirala pozive za njegovim trenutnim puštanjem.

"Pritisak, opresija i destrukcija raste svakim danom. Stoga, bez čekanja na izbore, stvarni demokratski savez od danas bio bi vrlo značajan i vrijedan", rekao je Demirtas.

Na lokalnim izborima 2019. opozicijske stranke su se udružile kako bi stekle kontrolu nad velikim turskim gradovima i tako zadale udarac Erdoganu. No suradnja je krhka, s obzirom na različite sekularne, nacionalističke i prokurdske elemente koji čine oporbu.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 18:08