StoryEditor

Zatvorena banjalučka tvornica duhana, radnici se nadaju otpremninama

Piše D  /  31.05.2018., 10:05h

Banjalučka tvornica duhana trajno je zaključana. Kompanija “Bulgartabak”, stopostotni vlasnik tvornice, tako je ostvarila ono o čemu se priča od početka godine.

Proizvodnja se neće ponovno aktivirati, a radnicima bi, po dogovoru s upravom, trebalo da budu isplaćene otpremnine od 500 eura po godini radnog staža. Kažu da im je odnedavno zabranjen ulaz u tvornicu. Nadali su se da će nastaviti da rade, a sada, kažu, mogu samo da čekaju isplatu.

“Točno je da je tvornica zatvorena. To je najcrnji scenarij koga smo se plašili. Više nemamo nadu da će tu biti nastavka proizvodnje. Čekamo 10. lipanj, rečeno nam je da će tada početi isplata otpremnina prema radnicima. Nadamo se da će ispoštovati dogovor”, poručuje Miroslav Marinković, predsjednik Sindikata „Fabrike duvana Banjaluka“, prenosi ATV.

Za dogovor kojem se nada više od 90 posto radnika koji su prihvatili ponudu, Bugarima će trebati oko dva milijuna maraka. Krajem prošle godine, “British American Tobacco” preuzeo je lanac “Lafka”, a više od 150 radnika je tada zadržalo posao. Kamera ATV-a snimila je danas krug tvornice, gdje je sve pusto. Ni trafika “Lafka”, koja se nalazi u sklopu kompleksa, više ne radi. Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede poručuju da nemaju novih informacija o namjerama “Bulgartabaka”. Ono što i te kako interesira javnost je što će biti s zemljištem i objektima na atraktivnoj lokaciji u centru Banja Luke, koji sasvim sigurno vrijede na desetine milijuna maraka. “Bulgartabak” na to, kao ni na sva ostala pitanja koja smo im postavili, nije odgovorio.

Stav Vlade Srpske bio je da se sačeka s otpremninama, i da se nađe rješenje za opstanak tvornice. Po svoj prilici, od nastavka proizvodnje definitivno nema ništa, a sudbina kompleksa ostaje u rukama Bugara.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:57