Article_Top_970x250

Zatvor 99 godina za pobačaj čak i nakon silovanja i incesta

zabrana abortusa

Zatvor 99 godina za pobačaj čak i nakon silovanja i incesta

svibnja 16, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via vecernji.hr

Alabama zabranjuje abortus od prvog dana trudnoće i liječnicima koji se ogluše propisuje drakonske kazne.

Američka savezna država Alabama izglasala je najstroži do sada zakon o zabrani pobačaja u Sjedinjenim Državama. Zakon, koji je dobio većinu u kongresu Alabame, pobačaj zabranjuje od prvoga dana trudnoće, a toliko je restriktivan da ga zabranjuje i ako žena želi prekinuti trudnoću koja je rezultat silovanja ili incesta. 

Pobačaj bi bio dozvoljen samo u slučaju kada je život buduće majke ozbiljno ugrožen. Za liječnika koji bi pokušao napraviti pobačaj novi zakon predviđa kaznu od deset godina zatvora, a liječnik koji pobačaj obavi, u zatvoru bi završio 99 godina, što je zapravo doživotna zatvorska kazna. Za žene koje pobace nije predviđeno kazneno gonjenje.

Oni koji se bore za pravo na pobačaj jedinu nadu da ne dođe do impelementacije toga zakona vide u sudskom procesu u samoj Alabami koji bi ovaj predmet mogao dovesti do Vrhovnog suda Sjedinjenih Država.

Zakon još nije potpisala ni guvernerka Alabame Kay Ivey koja je kazala kako će o tome hoće li staviti svoj potpis na taj zakon odlučiti kada pomno prouči njegovu finalnu verziju. Zakon izglasan u ovoj državi šesti je u ovoj godini.

Vrhovni sud, iako pretežno konzervativnog sastava, zabranio je implementaciju sličnoga zakona u Louisiani, a zakoni koji ograničavaju pravo na pobačaj izglasani su još i u Georgiji, Kentuckyju, Mississippiju i Ohiju.

U ova posljednja četiri slučaja pobačaj je zabranjen nakon što je moguće utvrditi otkucaje srca embrija. Otkucaji se mogu detektirati otprilike u šestom tjednu trudnoće, kada većina žena ni ne zna da su trudne.

To znači da je i u ove četiri države pobačaj zapravo zabranjen, osim ako ga žena ne obavi do šestoga tjedna trudnoće. Prijedlozi o potpunoj zabrani pobačaja već se razmatraju u još 16 saveznih država, a ukupan broj američkih saveznih država koji se ozbiljno ograničile pravo na pobačaj ili to kane učiniti što prije, popeo se na 28.

Cilj izrazito konzervativnih snaga je da Vrhovni sud praktički prisile da radikalno promijeni ili potpuno poništi presudu Vrhovnog suda iz 1973. U sada već čuvenom slučaju Roe vs. Wade, koja je omogućila legalan pobačaj na cijelom teritoriju SAD-a.

Ni u jednoj od ovih država zakoni koje su izglasali nisu na snazi, ali su oni dio opće strategije zatrpavanja Vrhovnog suda ovakvim slučajevima.

Pobornici potpune zabrane pobačaja nadaju se sa će nova dva izrazito konzervativna suca koja je imenovao predsjednik Donald Trump biti prevaga koja će poništiti presudu iz 1973. i donijeti novu koja će prava na pobačaj drastično ograničiti na saveznoj razini.

Predmet iz Louisiane stječe pravo na reviziju u rujnu ove godine, a protivnici pobačaja gotovo su sigurni da će upravo to biti trenutak kada će Vrhovni sud donijeti odluku o tome da nema nikave zapreke da zakon o pobačaju Louisiane stupi na snagu.

Pobornici prava na legalan pobačaj, a i političari koji su pripadnici Demokratske stranke, kažu da je ono što se dogodilo u Alabami “crni dan za sve žene” u Alabami i u ostatku SjAD-a.

Jedna od zanimljivosti je svakako i činjenica da su svi zastupnici u Kongresu Alabame, koji su glasali za zakon, bili muškarci, pa mnogi komentiraju da je to još jedan udar muškaraca na prava žena. Staci Fox, predstavnica udruge Planirano roditeljstvo za jugoistočni dio SAD-a kaže da će ti političari iz Alabame zauvijek biti odgovrni za ono što su učinili.

Savezne države koje su liberalnije i ne razmišljaju o takvim potezima, sada iz svih snaga nastoje da zaštite pravo žena na legalan pobačaj.

Protivnici prava na legalan pobačaj dobili su krila nakon što je na predsjedničkim izborima pobijedio Donald Trump koji je i tijekom kampanje izjavljivao kako je on osobno veliki protivnik prava na pobačaj.

To je opetovano ponavljao i nakon što je postao predsjednik, što jesiguno bio odlučujuči čimbenik za zabranu pobačaja, prenosi Večernji.hr.

Dnevnik.ba