StoryEditor

ZATRAŽILI POMOĆ EU: BiH se suočava s odlaskom mladih ljudi, kao i novim valom migrantske krize

Piše D  /  21.03.2019., 04:03h

Predstavnici tog radnog tijela Europske unije (EU), predvođeni šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom EU u BiH veleposlanikom Lars-Gunnarom Vigemarkom, interesirali su se za aktuelnu političku situaciju i proces formiranja vlasti u BiH, za prioritete novog saziva PSBiH u procesu europskih integracija za pitanja poput procesa pomirenja, zabrane ili iskorjenjivanja jezika mržnje, te pitanja obrazovanja u svjetlu problema dvije škole pod jednim krovom, prenosi Fena.

Ističući da su naredne četiri godine ključne za proces europskih integracija BiH, veleposlanik Wigemark naglasio je važnost aktivne uloge PSBiH u tom procesu, prenosi Fena.

S tim u vezi, veleposlanik Wigemark i eksperti EU rekli su da bi bilo dobro kada bi novi saziv PSBiH riješio pitanje funkcioniranja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), tijela za suradnju Europskog parlamenta i PSBiH predviđenog Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Europska perspektiva BiH pozdravljena je i u ime rumunjskog predsjedavanja EU, u ime kog je Antoaneta Barta pozvala na dijalog kao preduvjet rješavanja ključnih problema u našoj zemlji, kao i na provođenje reformi na putu BiH ka EU.

Zahvaljujući se na podršci koju države članice EU pružaju BiH u procesu europskih integracija, predstavnici PSBiH apostrofirali su činjenicu da u vezi sa ovim procesom postoji konsenzus svih političkih subjekata u BiH.

S tim u vezi Izetbegović, Špirić i Lovrinović podsjetili su na to da je BiH predala odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Europske komisije, te izrazili nadu da će BiH do kraja ove godine dobiti status kandidata za ulazak u EU.

Odgovarajući na pitanja europskih zvaničnika i eksperata, predstavnici PSBiH upozorili su da se BiH suočava sa odlaskom mladih ljudi iz zemlje, kao i sa novim valom migrantske krize, te zatražili pomoć institucija EU u rješavanju ova dva krupna problema.

Tijekom razgovora sa europskim zvaničnicima najavljeno je da će za sedam dana Bosnu i Hercegovinu posjetiti europski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, priopćio je Ured za odnose s javnošću PSBiH.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 11:19