Article_Top_970x250

Zatraženo produljenje pritvora za bh. ISIL-ovca Ibru Ćufurovića

povratnik sa sirijskog ratišta

Zatraženo produljenje pritvora za bh. ISIL-ovca Ibru Ćufurovića

svibnja 17, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ćufurović je kazao da je 2016. i 2017. pokušavao se vratiti iz Sirije sa suprugom i dvoje djece, ali da su ih uhvatile Sirijske demokratske snage (SDF).

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produljenje pritvora Ibri Ćufuroviću, koji je osumnjičen za organiziranje terorističke grupe.

Tužitelj Ćazim Hasanspahić je rekao da dokazi ukazuju na osnovanost sumnje da je Ćufurović počinio to djelo. Osim opasnosti od bjekstva, što je bilo razlog za određivanje pritvora kada je prošlog mjeseca izručen iz Sirije, tužitelj je u prijedlogu za produljenje pritvora i naveo opasnost od ponavljanja kaznenog djela, prenosi Fena.

Hasanspahić je kazao da su se pribavljanjem određenog snimka i zapisnika o uviđaju stekli uvjeti da pritvor bude produljen i zbog opasnosti od ponavljanja djela, javio je BIRN BiH.

- Osumnjičeni je pet godina boravio u Siriji i postoji osnovana sumnja da se borio u ISIL-u. Bio je tamo do kraha ISIL-a i kasnije u zarobljeništvu. Kad se usporedi to i snimak, evidentna je istrajnost Ibre Ćufurovića - rekao je tužitelj.

On je dodao da je veliki broj osoba iskoristio priliku da ranije napusti Siriju, ali da Ćufurović nije.

Branitelj Senad Dupovac je ocijenio da je prijedlog Tužiteljstva u potpunosti neosnovan, jer iz dokaza koji su dostavljeni obrani ne proizlazi da je Ćufurović počinio kazneno djelo.

I kada bi postojala osnovana sumnja, kako je dodao, ne stoje razlozi za pritvor, jer se Ćufurović dobrovoljno vratio, ima uredno prijavljeno prebivalište u Velikoj Kladuši i nije ranije osuđivan.

- Tužiteljstvo zaboravlja da je moj branjenik bio 19 mjeseci u logoru. Ako je došlo do kraha ISIL-a, kako tužitelj kaže, kako će onda ponoviti djelo? Obrana, stoga, predlaže određivanje mjera zabrane - rekao je Dupovac.

Ćufurović je kazao da je 2016. i 2017. pokušavao se vratiti iz Sirije sa suprugom i dvoje djece, ali da su ih uhvatile Sirijske demokratske snage (SDF).

- Oni su još u Siriji. Dok mi se ne vrate supruga i djeca, nisam spreman na suradnju - rekao je Ćufurović.

On je 20. travnja deportiran iz Sirije i određen mu je jednomjesečni pritvor. Vijeće će naknadno donijeti odluku o prijedlogu Tužiteljstva.

Dnevnik.ba