StoryEditor
zahtjev tužiteljstvima

Zatraženo otvaranje istrage o pogibiji Izeta Nanića

Piše desk  /  06.11.2022., 11:28h

"Mi znamo da je istina sasvim drugačija i suprotna od ovih za nečije ciljeve konstruiranih objeda i insinuacija."

Nekadašnji zapovjednici brigada i komande 5. korpusa Armije RBiH zatražili su da tužiteljstva otvore istragu kojom bi se utvrdile sve okolnosti pogibije Izeta Nanića. 

U priopćenju za javnost se navodi:

"Poštovani suborci i pripadnici 5. Korpusa ARBiH i svi pripadnici ARBiH i MUP-a RBiH, želimo Vas, ali i sveukupnu bh. javnost, a pogotovo onu patriotsku, obavijestiti da smo uputili zahtjev tužiteljstvima BiH, FBiH i USK-a za provođenje istrage na okolnosti pogibije zapovjednika 505. viteške bužimske brigade, brigadira Izeta Nanića, posthumno unaprijeđenog u čin brigadnog generala i odlikovanog Ordenom heroja obrambeno-oslobodilačkog rata", stoji na početku priopćenja kojeg prenosi RTV USK.

Potpisnici ističu da su se na taj čin odlučili smatrajući da je "nedopustivo ostavljanje medijskog prostora bilo kojem pojedincu ili grupi da se u ovom vremenu s neutemeljenim insinuacijama na naše ratno, političko i vojno rukovodstvo devalvira, kao i tekovine 5. Korpusa i Armije RBiH". 

Autori priopćenja osvrću se i na knjigu nekadašnjeg vozača generala Nanića, ali i istupe njegovog brata koji "pokušavaju iz konteksta izvučenih dijelova iz njegovog ratnog dnevnika. u biti, kada bi bilo točno, devalvirati lik i veličinu samog zapovjednika Nanića i 505. bužimsku brigadu, jer bi to značilo da su oni bili izvan sustava rukovođenja i zapovijedanja 5. korpusa Armije R BiH".

"Mi znamo da je istina sasvim drugačija i suprotna od ovih za nečije ciljeve konstruiranih objeda i insinuacija", stoji dalje u priopćenju. 

Osim istrage o pogibiji Nanića, potpisnici zahtijevaju i isto tako temeljite istrage "svih drugih pogibija koje se u poratnom vremenu tretiraju kroz različite teorije zavjere". 

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 18:43