StoryEditor

Zatražena najstrožija kazna za Edhema Žilića za zločin u Konjicu

Piše D  /  13.10.2017., 02:10h

Iznoseći završnu riječ, tužiteljica Sanja Jukić rekla je da je Tužiteljstvo van svake razumne sumnje dokazalo svih 16 točaka optužnice, te da optuženi Žilić kao upravnik objekta “Musala” u Konjicu nije učinio ništa da spriječi zločine koje su počinili stražari objekta u kojem su bile zatvorene osobe hrvatske i srpske nacionalnosti, piše Fena.

- Vidio je, ali baš ništa nije poduzeo da se ta maltretiranja spriječe, da se stražari, njemu podređeni, kazne, već je i sam znao u njima da učestvuje. Znao je dobro šta se dešava u ‘Musali‘. Znao je da su ljudi tamo prebijani, silovani, prženi - naglasila je tužiteljica Jukić.

Kazala je i da su svi zatvorenici bili civili, zarobljeni u svojim kućama, bez ili s položenim oružjem, te da su u vezi s njima prekršene sve Ženevske konvencije.

- Časni Sude, Žilić je bio komandant, upravnik, i jasne su bile njegove ovlasti, koje je on itekako poznavao. Bio je profesionalni vojnik, čije se radnje kose sa svim pravilima prije svega ljudskog ponašanja - rekla je Jukić.

Prema optužnici Tužiteljstva BiH Žilić je činio, naredio, omogućio i nije spriječio nečovječna postupanja prema zatvorenicima hrvatske i srpske nacionalnosti u zatočeničkom objektu sportske dvorane “Musala” u Konjicu.

Žilić je optužen kao pripadnik Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) i vršilac dužnosti u “Musali”. Na teret mu se stavlja da je u periodu od svibnja do kraja listopada 1993. omogućio stražarima da seksualno zlostavljaju i siluju zatvorenike.

Tužiteljica Jukić je kazala da nije našla ni jednu olakšavajuću okolnost koju bi Sud mogao cijeniti, a za otežavajuće smatra da nema sumnje.

- Časni Sude, moram na kraju i to da kažem da tokom čitavog postupka optuženi niti jedne sekunde nije pokazao kajanje za ono što je počinio, niti je ikada jednom od 34 svjedoka uputio bilo kakvo izvinjenje. Tužiteljstvo je dokazalo svaku točku optužnice i tražimo da optuženi bude kažnjen najstrožijom kaznom, koja je propisana zakonom - naglasila je Jukić.

Završnu riječ odbrana će iznijeti 27. listopada

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 20:35