StoryEditor

Zastupnik u Hrvatskom saboru: "Zločini nad hrvatskim narodom u BiH su stravično zanemareni"

Piše D  /  10.01.2020., 08:01h

Obljetnica stradanja obilježena je Svetom misom zadušnicom na groblju Topala, kod Viteza, a zatim je upriličen i Okrugli stol o temi: „Nekažnjeni zločin u Buhinim Kućama“ u organizaciji Udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a, na kojem je o ovoj temi izlagao i Raguž, prenosi Pogled.ba.

Hrvatska je žrtva ispolitizirana i potpuno zanemarena

Željko Raguž istaknuo je kako su zločini nad hrvatskim narodom u Bosni i Hercegovini stravično zanemareni, a za takvu diskriminacija postoji više razloga, a jedan od njih je, kako je naveo, hrvatski negativni doprinos, budući da Hrvati u BiH prvi ne znaju cijeniti svoje žrtve ni njihovu ravnopravnost sa žrtvama ostalih naroda. Tomu najviše doprinosi, smatra Raguž, težak položaj hrvatskoga naroda u BiH, gdje mu drugi narodi osporavaju jednakopravnost.

– Postoje institucije koje se bave istraživanjem ratnih zločina, ali je u njima vrlo malen broj Hrvata, što omogućava drugim narodima da zloupotrebljavaju svoj položaj te manipuliraju brojnim optužnicama i presudama u svoju korist. I u takvim institucijama ima više politike, nego istraživanja pravih zločina nad živim ljudima, zbog kojih su prvotno i osnovane, kazao je Raguž.

Hrvatski politički predstavnici nekoliko su puta ovo pitanje pokrenuli, naglasio je sugovornik, te se obraćali raznim institucijama, ali uglavnom su naišli na zid.

– I pitanje je ravnopravnosti hrvatskih žrtava ispolitizirano jer se u njemu nastoji zaustaviti Hrvate i njihov opravdani zahtjev da budu jednakopravni, kriminalizirajući ulogu HVO-a u Domovinskom ratu.

Hendikepiranost skromnih hrvatskih medija

Ovakve zločine velik broj bh. medija izostavi sa svoje dnevne agende, a Raguž to objašnjava iznimno skromnom hrvatskom medijskom pozicijom u odnosu na medije ostala dva konstitutivna naroda. Uspoređujući ostale medije, Raguž je zaključio da su hrvatski poprilično hendikepirani i da su zbog toga laki za zloupotrebljavanje.

– Tzv. bosanskohercegovački mediji su u stvari isključivo bošnjački mediji koji su samim time dio bošnjačke politike i bošnjačkih stranaka s njihovim dobro poznatim programom: negiranja Hrvata u BiH i kriminaliziranje, ne samo na bosanskohercegovačkoj, nego i na međunarodnoj razini.

Ipak, Željko Raguž je dodao kako ipak gaji nadu će se jednog dana uspjeti promijeniti loše pozicije hrvatskoga naroda u BiH i da će Hrvati u BiH uspjeti popraviti položaj u kojem se nalazi.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 07:19