StoryEditor
petodnevni boravak

Zastupnik Mikulić kao dio ekonomsko-političkog izaslanstva BiH u posjetu institucijama SR Njemačke

Piše desk  /  08.04.2022., 11:23h
Tijekom proteklog tjedna ekonomsko-političko izaslanstvo iz Bosne i Hercegovine boravilo je u petodnevnom posjetu saveznim i pokrajinskim institucijama Savezne Republike Njemačke.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Mario Mikulić bio je dio izaslanstva koje je petodnevni boravak u SR Njemačkoj iskoristilo kako bi pobliže upoznalo ekonomsko i političko djelovanje na području SR Njemačke, s posebnim naglaskom na trenutnu političku situaciju s ratom u Ukrajini.

Teme koje su također dominirale su obnovljivi izvori energije i zaštita prirode što je ključno za  vrijeme ispred nas. U susretu s brojnim političkim i ekonomskim predstavnicima njemačkih institucija zastupnik Mikulić je, kao dio dijaloškog programa KAS-a, razgovarao o potencijalima Bosne i Hercegovine, te dosadašnjoj uspješnoj suradnji njemačkih i bosansko-hercegovačkih predstavnika kroz politiku i gospodarstvo. 

Tijekom posjeta Mikulić je također imao priliku razgovarati s direktorom Centralnog udruženja njemačkih obrta ZDH Karl-Sebastianom Schulteom te šefom Sektora za tržište rada Janom Dannenbringom, s kojima je razmijenio zanimljive uvide i usporedio potrebe tržišta rada u SR Njemačkoj i BiH. U posjetu središnjici CDU-a, članovi izaslanstva iz BiH susreli su se s direktorom za vanjske odnose, Rubenom Schusterom, koji je izrazio podršku ekonomsko-političkom razvoju Bosne i Hercegovine. 

Zastupnik Mikulić razgovarao je s dr. Janom Redmannom, predsjednikom zastupničke grupe Kršćansko-demokratske unije Njemačke (CDU) u pokrajinskom parlamentu (Landtag)  Brandenburga, a kroz razgovor su se posebno osvrnuli na rad i funkcionalnost parlamenata iz kojih dolaze.

Fondacija Konrad Adenauer, s kojom je Mario Mikulić do sada ostvario brojne uspješne suradnje, omogućila je sudionicima programa posjet Njemačkoj industrijskoj i gospodarskoj komori (DIHK) i Saveznoj uniji njemačkih poslodavaca Association (BDA). Posjeti su obilovali korisnim, pozitivnim i detaljnim uvidom u produktivno gospodarsko društvo te efikasnost socijalno-tržišnog modela organizacije slobodnog tržišta koji je posebno prilagođen današnjem društvu.

Neizbježne su bile teme energetskih mreža i infrastruktura o kojima se razgovaralo s predstavnicom E.ON SE grupe, Helenom Teschner. Na temu investicija i podrške razvoju malih i srednjih poduzeća, zastupnik Mikulić je razgovarao s njemačkim gospodarstvenicima i generalnim direktorom Unije srednjeg poduzetništva i ekonomije unutar CDU-a, Torstenom Alslebenom.

Petodnevni program je zaključen posjetom Investicijskoj banci pokrajine Brandenburg (ILB) i  susretom s Christianom Kistnerom, članom upravnog odbora. 

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 14:18