Zastupnički dom PSBiH usvojio principe Prijedloga zakona o proračunu institucija BiH za 2022.AMER KAJMOVIć - Fena
StoryEditor
sjednica

Zastupnički dom PSBiH usvojio principe Prijedloga zakona o proračunu institucija BiH za 2022.

Piše fena  /  27.06.2022., 13:45h

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je u prvom čitanju usvojio Prijedlog zakona o proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Od tog momenta počeo je teći rok za amandmansku fazu, a kako je dogovoreno na početku rasprave o prijedlogu ovog zakona, Komisija za financije i proračun Zastupničkog doma će održati sjednicu na kojoj će razmatrati predloženi proračun u drugom čitanju i dostavi izvještaj Zastupničkom domu, koji će ga na današnjoj sjednici razmatrati i u drugom čitanju i izjašnjavati se o njemu.

Prema predloženom proračunu, ukupni prihodi, primici i financiranje institucija BiH u 2022. godini iznose 1.073.600.000 KM, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 819.189.119 KM.

Zastupnik Jasmin Emrić se tijekom diskusije o predloženom proračunu, na sarkastičan način, 'zahvalio' ministru financija i predsjedatelju Vijeća ministara BiH što su ih ove godine „ipak počastili ovim prijedlogom proračuna za 2022. godinu, jer kao što znamo to nije običaj da nam svake godine pripreme i dostave proračun na usvajanje“.

- Primjera radi, proračun za prošlu 2021. godinu, u ovom domu usvajali smo u ovoj godini. Dakle, godinu dana unazad, umjesto unaprijed - naveo je Emrić.

On je predložio zaključak kojim „Zastupnički dom PSBiH poziva Tužiteljstvo BiH da istraži rad, djelovanje i postupanje Ministarstva financija i trezora BiH i Vijeća ministara BiH, utvrdi sve okolnosti i eventualnu odgovornost zbog čega je prekršen član 10 Zakona o financiranju institucija BiH, te utvrdi okolnosti zašto nije u skladu s propisanim rokovima Nacrt zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu dostavljen Predsjedništvu BiH, čime je onemogućeno pravovremeno usvajanje ovog zakona i ugroženo održavanje Općih izbora koje je raspisalo Središnje izborno povjerenstvo BiH za 2. listopad 2022. godine“.

Predloženi zaključak prilikom glasanja zastupnika nije dobio potrebnu entitetsku većinu.

Zastupnik Nermin Nikšić je kazao kako je očito da je ponovo Zastupnički dom, kao najviše zakonodavno tijelo, doveden „pred svršen čin“.

- Možemo mi danas i da ne usvojimo proračun i to po nas ovdje i po neke ljude u institucijama neće proizvesti nikakve posljedice. Ali također moramo biti svjesni da će izazvati posljedice prema onim ljudima za koje je vješto spinovano da, ako se ne usvoji danas proračun, ostat će na onim minimalnim plaćama, što je značajan broj ljudi. Pogotovo kada imamo ovakvu inflaciju i ovakvo divljanje cijena, prema tim ljudima to nije ni fer ni pošteno - smatra Nikšić.

Zastupnik Predrag Kožul je kazao da je Komisija za financije i proračun Zastupničkog doma jednoglasno usvojila principe predloženog zakon, te je izrazio nadu da će danas proceduru usvajanja proračuna dovesti do kraja.

- Vrlo je često spominjano u negativnom kontekstu Ministarstvo financija BiH. Više puta je jasno rečeno iz Ministarstva financija da je Globalni financijski okvir i njegovo usvajanje potreban zakonski preduvjet za kreiranje proračuna institucija BiH - naveo je Kožul.

Podsjetio je da je taj Globalni financijski okvir za razdoblje 2022-2024. usvojen 30. ožujka ove godine.

Po njegovim riječima, time je stvoren taj potrebni i nužni preduvjet i danas imamo ovaj proračun.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 05:10