Article_Top_970x250

Zastupnički dom PSBiH o formiranju radne grupe za izmjene Izbornog zakona

u sarajevu

Zastupnički dom PSBiH o formiranju radne grupe za izmjene Izbornog zakona

tra 28, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva/Ilustracija

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebao razmatrati Prijedlog zaključka o formiranju Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva BiH, čiji je predlagač Zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predloženim zaključkom predviđeno je da u Interresornu radnu grupu bude imenovan po jedan predstavnik svakog kluba zastupnika u Zastupničkom domu, po jedan predstavnik svakog kluba naroda u Domu naroda, te tri predstavnika Vijeća ministara BiH.

Dom naroda državnog parlamenta jučer je usvojio ovaj zaključak, te za članove Interresorne radne grupe iz tog doma imenovao Sredoja Novića iz Kluba srpskog naroda, Barišu Čolaka iz Kluba hrvatskog naroda i Muniba Jusufovića iz Kluba bošnjačkog naroda.   

Predloženim zaključkom predviđeno je da će tijekom procesa Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, po potrebi, konzultirati stručnjake iz nevladinog sektora, SIP-a BiH, akademske zajednice i druge.

Zastupnički dom bi trebao razmatrati i interpelaciju zastupnika: Predraga Kojovića, Nermina Nikšića, Aide Baručije, Saše Magazinovića, Nade Mladine, Zukana Heleza, Mirjane Marinković-Lepić i Damira Arnauta.

Navedeni zastupnici interpelacijom traže otvaranje rasprave o radu Vijeća ministara BiH u cjelini, s posebnim osvrtom na postupanje Vijeća ministara BiH po pitanju iznalaženja odgovora na krizu izazvanu Covid-19 panedmijom.

Na dnevnom redu bi se trebao naći i zahtjev iz Kluba zastupnika SDA za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost. Trebao bi biti razmatran i zahtjev zastupnika: Nermina Nikšića, Saše Magazinovića, Nade Mladine i Zukana Heleza da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o dopuni Zakona o financiranju institucija BiH kao i Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Pred zastupnicima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a kojim se omogućava bolja zaštita svjedoka.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama koji je prеdložilo Vijeće ministara BiH, a čije usvajanje predstavlja jedan od 14 prioriteta za dobijanje kandidacijskog statusa za BiH.

Zastupnici iz Kluba Demokratske fronte uputili su u proceduru tri zakonska prijedloga koje bi danas trebao razmatrati Zastupnički dom. Radi se o Prijedlogu zakona o Visokom tužiteljskom vijeću BiH, Prijedlogu zakona o Visokom sudskom vijeću BiH, te Prijedlogu zakona o Uredu disciplinskog tužitelja BiH.

Ustavnopravno povjerenstvo nije utvrdilo usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom i nije podržalo principe ova tri predložena zakona.

Na dnevnom redu bi se trebao naći i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, koji su predložile zastupnice Mirjana Marinković-Lepić i Aida Baručija, a koji podrazumijeva usklađivanje spomenutog zakona sa Zakonom o ravnopravnosti spolova.

Na dnevnom redu bi trebala naći i izvješća o radu pojedinih državnih institucija, kao i izvješća o radu parlamentarnih povjerenstava.

Dnevnik.ba