StoryEditor

Zastupnički dom PS BiH: Hrvat prvi predsjedatelj; u tijeku izbor članova Kolegija

Piše D  /  06.12.2018., 01:12h

U Sarajevu je danas u tijeku sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će se birati novo rukovodstvo tog Doma i članovi Kolegija. Nada Mladina (SDP BiH) kao najstarija izabrana zastupnica u ovom Domu koja presjedava današnjom sjednicom kazala je kako prvi predsjedatelj Zastupničkog Doma PS BiH treba biti Hrvat. 

Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu PS BiH uoči današnjeg konstituiraja Kolegija tog Doma predložio je Borjanu Krišto (HDZ BiH) za predsjedateljicu tog Doma i člana Kolegija. Današnjom sjednicu predsjedava najstarija izabrana zastupnica SDP-ova Nada Mladina koja je kazala kako prvi predsjedatelj ovog Doma treba biti Hrvat. 

Mladina je objasnila  to na način da je Milorad Dodik srpski član Predsjedništva BiH, a Denis Zvidzić(SDA) predsjednik Vijeća ministara BiH te da je sukladno tomu  da predsjedatelj bude legitimno izabran predstavnik hrvatskog naroda u BiH. Inače, Mladina će kao najstarija izabrana zastupnica voditi sjednice do izbora članova Kolegija Zastupničkog doma PS BiH.

SNSD-ovi zastupnici predložili su Nebojšu Radmanovića za predsjedatelj, a SDA-ov Adil Osmanović u ime te stranke predložio je u Kolegij za prvog zamjenika, Denisa Zvidzića. 

SDP je predložio Nermina Nikšića a njihov je prijedlog potpisalo 15 zastupnika. 

Danas bi se trebao konstituirati Zastupnički dom PS BiH i izabrati članovi Kolegija tog Doma. 

Zastupnici SDP-a Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Zukan Helez, Nada Mladina i Enver Bijedić kao i zastupnik PDP-a Branislav Borenović odbili su danas uoči konstituirajuće sjednice Zastupničkog  doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine primiti cetrifikate od Središnjeg izbornog povjerenstva. 

HDZ-ov Bariša Čolak odbio je mandat, a umjesto njega certifikat je dobila Darijana Katić.
Zastupnički  dom državnog parlamenta sastoji se od 42 člana, od kojih se dvije trećine biraju sa teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske.

U skladu sa izbornim rezultatima, s prostora Federacije BiH u novom sazivu Zastupničkog doma, SDA će imati osam zastupnika, stranke okupljene oko HDZ-a BiH pet, koliko će imati i SDP BiH. DF će imati tri zastupnikaa, SBB BiH i Naša stranka po dva, dok će po jednog zastupnika imati Nezavisni blok, Pokret demokratske akcije – PDA i A-SDA.

Iz Republike Srpske u Zastupničkom domu državnog parlamenta bit će šest poslanika SNSD-a, tri poslanika SDS-liste, dva poslanika PDP-a, dok će po jednog zastupnika  imati DNS, Socijalistička partija i SDA.

G. Lujanović / Dnevnik.ba 

25. travanj 2024 02:30