Article_Top_970x250

Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio 'korona zakon'

sarajevo

Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio 'korona zakon'

tra 24, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je kasno sinoć na izvanrednoj online sjednici Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, nastalih uslijed globalne pandemije koronavirusa.

Kolokvijalno nazvan 'korona zakon', ovaj zakon predložen je, prema obrazloženju Federalne vlade, u cilju ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica po gospodarstvo Federacije, imajući u vidu ogromne negativne ekonomske posljedice koje će u narednom periodu nastati kao posljedica stanja nesreće, s obzirom na to da je veliki broj gospodarskih subjekata obustavio rad, što dovodi do značajnog poremećaja normalnih tijekova poslovanja.

Ovim zakonom propisuju se: subvencioniranja doprinosa za obvezna osiguranja, obustava obračuna i plaćanja zatezne kamate na javne prihode, ukidanje obveza plaćanja akontacije poreza na dobit, ukidanje obveza plaćanja akontacije poreza na dohodak od samostalne djelatnosti, prekid svih upravnih, parničnih, izvanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, prekid obračuna zateznih kamata na zakašnjela plaćanja u dužničko-povjeriteljskim odnosima, prekid prinudne naplate, održavanje stabilnosti pojedinih isplata, odgoda primjene propisa te uspostava Garancijskog fonda.

Vlada Federacije BiH je jučer također održala sjednicu na kojoj je utvrdila svoje amandmane na Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica. Budući da je ona predlagač zakona, amandmani su automatski postali sastavni dio prijedloga tog zakona. Jednim od ovih amandmana je, s ciljem jačanja financijske discipline, predloženo smanjenje s 90 na 60 dana nakon prestanka stanja nesreće perioda u kojem neće biti obračunavane zatezne kamate na javne prihode.

Predložen je i amandman po kojem je Razvojna banka FBiH dužna kvartalno izvještavati Vladu FBiH o upravljanju Fondom za osiguranje kredita, a Vlada će u roku od 15 dana po završetku kvartala taj izvještaj dostaviti Parlamentu FBiH. Na ovaj način je osigurana transparentnost korištenja sredstava Fonda, obrazloženo je iz Vlade.

Vlada nije prihvatila mnoštvo amandmana, izuzev nekolicine djelomično, koje su na Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uložili neki zastupnici Zastupničkog doma ili zastupnički klubovi. Ti amandmani nisu dobili većinsku podršku ni u sinoćnjem izjašnjavanju Doma u cjelini.

Osim 'korona zakona', zastupnici su na ovoj sjednici većinom glasova prethodno odobrili i Prijedlog rebalansa ovogodišnjeg federalnog proračuna, usko povezanog s budućim zakonom.

Dnevnik.ba