StoryEditor
deblokada reformskih procesa

Zastupnički dom parlamenta BiH napokon izglasao prva tri reformska zakona

Piše hina  /  22.08.2023., 19:29h

Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u utorak je izglasao prijedloge tri zakona iz paketa na kojemu inzistira Europska komisija čime je potvrđen dogovor o deblokadi reformskih procesa što su ga lideri stranaka vladajuće većine postigli ranije tijekom dana.

Nakon kraće rasprave glasovima zastupnika koji čine vladajuću većinu podržane su izmjene zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV), zakon o ombudsmanu za ljudska prava i zakon o slobodi pristupa informacijama.

Izmjene zakona o VSTV-u uvode nova pravila po kojima će članovi tog tijela te suci i tužitelji morati dati cjelovite informacije o svom imovinskom stanju kao i svi drugi dužnosnici, kao i objaviti imena bliskih srodnika koji eventualno rade u pravosuđu odnosno koji se bave odvjetništvom ili su javni bilježnici.

Zakone treba potvrditi i Dom naroda državnog parlamenta što se očekuje do kraja mjeseca.

Ovi su zakoni dio 14 reformskih prioriteta što ih je Europska komisija definirala još 2019. godine kao preduvjet napretka BiH ka članstvu u Uniji no od tada na tom planu u ovoj zemlji ništa nije urađeno.

Sadašnja vladajuća koalicija u BiH koju čine HDZ BiH, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, SDP BiH, Narod i pravda (NiP) te Naša stranka (NS) nastala je nakon izbora 2022. godine na temelju suglasnosti kako će im proces europskih integracija biti zajednički cilj.

Konkretni koraci na tom planu do sada su izostali zbog sukoba unutar koalicije prouzročenih Dodikovim napadima na Ustavni sud BiH i secesionističkim prijetnjama od kojih on još nije odustao.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 08:48