StoryEditor

Zastupnički dom odobrio Nacrt zakona o podršci obiteljima s djecom

Piše D  /  28.02.2019., 08:02h

Zastupnički dom Federalnog parlamenta odobrio je na sjednici Nacrt zakona o podršci obiteljima s djecom čiji je cilj ujednačavanje prava u FBiH na dječji doplatak, kao i na naknadu nezaposlenim porodiljama. Nacrt je upućen u tromjesečnu javnu raspravu, prenosi Fena.

Predlagač ovog zakona je Federalna vlada, a tijekom zastupničke rasprave, i pojedinci koji u nekim odredbama vide mnoge nedostatke u odnosu na pozitivnu namjeru cjelokupnog zakona, kazali su da treba podržati Nacrt kako bi u daljnjoj proceduri mogli predložiti popravke rješenja u njemu kojima sad nisu zadovoljni.

Primjedbe su uglavnom izrečene na račun uvjeta koji moraju biti ispunjeni za ostvarivanje prava iz ovog zakona. Na nekim mjestima su ti uvjeti suviše kruto definirani u odnosu na realne materijalne prilike u domaćinstvima, smatraju neki zastupnici.

Prema obrazloženju Vlade, podrška obiteljima s djecom, u smislu ovog zakona, podrazumijeva podršku kroz materijalna davanja, s ciljem pomaganja u podizanju, odgoju i zbrinjavanju djece, kao i u njihovom osposobljavanju za samostalan život i rad.

Ova podrška ima za cilj da se svoj djeci osiguraju približno jednaki materijalni uvjeti za zdrav i pravilan psihofizički razvoj u obitelji.

Ovim zakonom utvrđena su prava koja ostvaruje obitelj s djecom, ko može biti nositelj prava i osnovica za obračun prava. Podrška obitelji s djecom pruža se kroz ostvarivanje prava na dječji dodatak i prava na novčanu pomoć porodilji koja nije u radnom odnosu.

U obrazloženju je navedeno i da ova dva prava trebaju biti uređena na federalnom nivou kako bi u Federaciji BiH bio osiguran minimum osnovnih prava iz oblasti zaštite obitelji s djecom.

- Ovakvo rješenje treba doprinijeti socijalno pravičnijem i fiskalno održivijem funkcioniranju sustava, ukidanju diskriminacije na osnovu mjesta življenja te izjednačavanju prava djece u FBiH - citat je iz Vladinog obrazloženja.

Uzimajući u obzir trenutno stanje ostvarivanja prava, utvrđenih postojećim zakonima u oblasti zaštite obitelji s djecom, te nejednakost u ostvarivanju prava koja su posljedica nejednakih financijskih mogućnosti županija, novim rješenjima predviđeno je da se dječji dodatak financira iz proračuna Federacije BiH, dok se pravo na novčanu pomoć porodilji koja nije u radnom odnosu financira s županijskog nivoa.

Ovakvim zakonodavnim rješenjem bili bi fiskalno rasterećeni županijski proračuni, što bi omogućilo osiguranje sredstava za financiranje ostalih prava iz oblasti socijalne i dječje zaštite, obrazloženo je iz Vlade.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 10:12