StoryEditor
zaštita od poplava

Zastupnički dom odobrio Federaciji zaduženje od 12 milijuna eura

Piše fena  /  28.11.2023., 17:19h

Da bi stupila na snagu, ovu odluku mora da potvrdi i Dom naroda.

Zastupnički dom Federalnog parlamenta odobrio je zaduženje Federacije BiH od 12 milijuna eura, od ukupno 37 milijuna eura odobrenih za Bosnu i Hercegovinu po sporazumu o zajmu BiH sa Svjetskom bankom - Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj za realizaciju "Programa integriranog razvoja koridora Save i Drine primjenom višefaznog programskog pristupa".

Da bi stupila na snagu, ovu odluku mora da potvrdi i Dom naroda.

Prema Sporazumu, novac bi bio iskorišten za unapređenje zaštite od poplava i omogućavanje prekogranične suradnje u oblasti voda na koridorima rijeka Save i Drine.

Uvjeti zajma za Federaciju su rok otplate od 33 godine računajući i sedmogodišnji grace period.

Prema obrazloženju odluke, cilj je ojačati prekograničnu suradnju u sektoru voda te unaprijediti plovnost i zaštitu od poplava.

Navedeno je i da Program SDIP podržava integriranu suradnju u sektoru voda ulaganjem u unapređenje infrastrukture i dopunskim mjerama koje uzimaju u obzir trenutni i očekivani utjecaj klimatskih promjena.

Navedeni projekt se namjerava baviti klimatskim promjenama – pojačanim rizikom od poplava i suša, povećavajući tako otpornost ekonomskih aktivnosti i stanovnika ciljanih područja na navedene prirodne prijetnje.

S obzirom na prekograničnu prirodu sliva Save i Drine, to će biti postignuto podržavanjem koordiniranog razvoja i upravljanja zajedničkim vodnim resursima u svim zemljama sliva, obrazloženo je.

24. veljača 2024 08:14