StoryEditor

Zastupnički dom nije odobrio strategiju zapošljavanja u FBiH

Piše D  /  09.10.2019., 03:10h

Za strategiju je glasalo 45 zastupnika, 37 je bilo protiv, dok su dva zastupnika bila suzdržana.

Tijekom rasprave su diskutirali najviše zastupnici oporbe čije je mišljenje da je ovaj dokument manjkav i da nije na tragu razvojne komponente Federacije BiH, kao i da ne sadrži viziju razvoja i upošljavanja u IT sektoru kao najperspektivnijoj oblasti, posebno za mlade kadrove.

Po mišljenju ovih diskutanata, stoga je predloženu strategiju trebalo vratiti Vladi na doradu.

Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača obrazložio je da donošenje entitetskih strategija zapošljavanja uvjetuje strategiju te vrste na državnoj razini, odnosno ‘povlačenje‘ 20 milijuna eura europskog novca.

Federalna vlada odobrila je prošle godine strategiju za period 2018-2021. kojom je, po njegovim riječima, željela napraviti iskorak u odnosu na prethodnu, iz perioda 2009-2013. 

Mladi su izdvojeni kao posebna kategorija, dodao je Drljača, a kao cilj predloženih aktivnosti i mjera je bilo definiriano - kreirati dominantno poticajno okruženje za zapošljavanje.

U Parlamentu odobren izvještaj o radu Vlade FBiH u 2018. godini

Izvještaj o prošlogodišnjem radu Federalne vlade odobren je većinom glasova na sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta..

Pozivajući parlamentarce da glasaju za izvještaj, prethodno je premijer Fadil Novalić naveo da je postotak izvršenja planiranih Vladinih aktivnosti u 2018. godini 86 posto.

Od statističkih podataka, naveo je također da je Vlada u izvještajnom periodu utvrdila 33 prijedloga zakona i uputila ih u parlamentarnu proceduru, kao i 22 zakona u formi nacrta, 11 prijedloga odluka, 22 izjašnjenja na amandmane predlagane u Parlamentu na neke do zakona, te među brojnim drugim aktima, 23 mišljenja na predložene zakone.

Federalni premijer je kazao i da je 2018. godine održana 61 sjednica Vlade, od toga 33 redovitee i 28 tematskih. Neke su bile hitnog karaktera.

Podsjetio je također na strateške ciljeve Vlade u izvještajnom periodu, među njima na očuvanje makroekonomske stabilnosti, unapređenje fiskalne discipline i jačanje proračunske odgovornosti.

O Vladinom izvještaju su članovi Zastupničkog doma glasali na današnjoj sjednici dva puta jer je iz Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH izražena sumnja u ishod prvog kruga glasanja, obavljenog tajno, elektronskim putem, kada se pozitivno izjasnilo 58 zastupnika, više od neophodnih 50.

Damir Mašić je u ime Kluba SDP-a zahtjev za ponovljenim glasanjem obrazložio riječima da se danas obavljena zastupnička rasprava o izvještaju, kada je izrečeno niz primjedbi, razlikuje od ishoda glasanja kojim je Vladi izražena podrška u vezi s njenim prošlogodišnjim djelovanjem.

U drugom krugu, zastupnici su na zahtjev SDP-a glasali pojedinačno na osnovu prozivke i tada se ispostavilo da izvještaj Vlade podržava 61 član Zastupničkog doma, više nego u prvom krugu.

Na sjednici je također većnom glasova odobren Vladi izvještaj o izvršenju prošlogodišnjeg federalnog proračuna.

Dnevnik.b

16. travanj 2024 09:00