StoryEditor
kongre sad-a

Zastupnički dom Kongresa SAD-a: "Izrael nije rasistička država"

Piše desk  /  19.07.2023., 12:44h

Zastupnički dom američkog Kongresa je velikom većinom usvojio rezoluciju u kojoj se navodi da Izrael nije “rasistička država”.

Rezolucija je usvojena sa 412 glasova naspram devet protiv, prenosi Anadolija.

Protiv su bili zastupnici Rashida Tlaib, Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Jamaal Bowman, Summer Lee, Cori Bush, Ayanna Pressley, Andre Carson i Delia Ramirez.

Rezolucija, koju je predstavio republikanac iz Texasa August Pfluger, kaže da “Izrael nije rasistička ili aparthejdska država” i odbacuje “sve oblike antisemitizma i ksenofobije i da će SAD uvijek biti nepokolebljivi partner i podrška Izraelu”.

Glasanje o rezoluciji uslijedilo je nekoliko dana nakon što je demokratska zastupnica Pramila Jayapal, koja se protivi politici izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, kritizirala Izrael dok se obraćala propalestinskim demonstrantima u Chicagu u subotu.

Jayapal: Izrael je rasistička država

“Hej, ljudi, mogu li nešto reći? Mogu li kazati nešto kao netko tko je bio na ulicama i sudjelovao u mnogim demonstracijama? Želim da znate da smo se borili da jasno stavimo do znanja da je Izrael rasistička država, da palestinski narod zaslužuje samoopredjeljenje i autonomiju, da nam izmiče san o rješenju o dvije države, čak se i ne čini mogućim”, izjavila je Jayapal, čiji su komentari izazvali kritike na društvenim mrežama.

Nešto ranije ovog mjeseca ekspertica Ujedinjenih naroda izjavila je da je Izrael transformirao okupirane palestinske teritorije u “zatvor na otvorenom”.

Francesca Albanese, specijalni izvjestiteljica UN-a za ljudska prava na okupiranim teritorijama, kazala je da Izrael provodi široko rasprostranjeno, sistematsko i proizvoljno pritvaranje Palestinaca od Bliskoistočnog rata 1967. godine.

“Ne postoji drugi način da se definira režim koji je Izrael nametnuo Palestincima – koji je, po pravilu, apartheid – nego zatvor na otvorenom”, rekla je Albanese 11. srpnja.

Usvajanje rezolucije u Zastupničkom domu Kongresa uslijedilo je nekoliko sati nakon sastanka američkog predsjednika Joea Bidena s izraelskim kolegom Isaacom Herzogom u Bijeloj kući.

Herzog, koji je stigao u Washington u utorak, obratit će se Kongresu kasnije u srijedu.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 13:54