StoryEditor

Zastupnički dom će imati sjednicu o migracijama i pravosuđu

Piše D  /  14.06.2019., 09:06h

Pred zastupnicima je Informacija Vijeća ministara BiH o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica s osvrtom na aktualnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanske županije. 

Prva hitna sjednica nije održana jer nije bilo kvoruma za rad, odnosno sjednici nisu nazočili predstavnici stranka iz Republike Srpske zbog čega nije bilo kvoruma za punopravno odlučivanje te je Krišto sjednicu prekinula.

Ovakav scenarij najavili su odmah po sazivanju današnje sjednice zastupnici SNSD-a i zastupnici Srpskog kluba koji ni prvoj sjednici nisu nazočili jer održavanje sjednice uvjetuju formiranjem novog saziva Vijeća ministra BiH nakon izbora održanih prošle godine.

Na ovakav potez su se odlučili bez obzira što je pitanje migrantske krize sve više zabrinjavajuće imajući u vidu da je u ovoj godini u BiH ušlo više od 9.000 migranata, što je za oko 150 posto više nego za isto razdoblje prošle godine.

Problem predstavlja i činjenica da su migranti uglavnom u tranzitu kroz BiH jer imaju namjeru doći do zapadnih zemalja u potrazi za boljim životom, ali nadležne institucije susjedne Republike Hrvatske im to ne dozvoljavaju te migranti ostaju u BiH.

Prije četiri dana Hrvatska je podigla i visoku metalnu ogradu sa šiljcima na graničnom prijelazu Maljevac, a namjera MUP-a Republike Hrvatske je da sličnu ogradu postave i na graničnim prijelazima Gejkovac i Pašin Potok.

Druga točka dnevnog reda o kojoj bi zastupnici trebali danas raspravljati, ukoliko sjednica bude održana, je pitanje aktualne situacije u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine s naglaskom na obveze iz preporuka Europske komisije. Kao materijal za ovu sjednicu predloženo je godišnje izvješće Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH za prošlu godinu kojeg trenutno potresa afera u kojoj se prvi čovjek te neovisne institucije Milan Tegeltija dovodi u vezu s koruptivnim radnjama u kaznenim istragama, prenosi FENA.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 22:06