StoryEditor
kaotična borba za vodstvo

Zastupnički dom američkog Kongresa i dalje bez čelnika, Biden situaciju nazvao ‘sramotnom‘

Piše hina  /  05.01.2023., 09:26h

Zastupnički dom američkog Kongresa, koji je zaglavio u kaotičnoj borbi za vodstvo, odbio je u srijedu kandidaturu republikanca Kevina McCarthyja za predsjednika donjeg doma unatoč pozivu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na jedinstvo.

Republikanska tanka većina od 222 spram 212 zastupnika omogućuje veći utjecaj maloj skupini tvrdolinijaša koji žele promjene pravila koje bi im dale snažniju kontrolu nad predsjednikom Doma i veći utjecaj na pristup stranke pitanjima potrošnje i zaduživanja.

Rasprave su se nastavile sredinom dana u drugog dana glasanja u srijedu, ali predsjednik nije izabran ni u šestom krugu.

Veliki favorit da zamijeni Nancy Pelosi na toj dužnosti, republikanac Kevin McCarthy ovisi o dobroj volji dvadesetak tvrdolinijaša.

Oni iskorištavaju vrlo tanku republikansku većinu osvojenu na izborima u sredini mandata u studenom kako bi postavili svoje uvjete. Bez njihove potpore McCarthy ne može biti izabran.

Demokratski predsjednik Joe Biden ovu je situaciju nazvao "sramotnom" i rekao da "ostatak svijeta" pozorno prati.

U srijedu ujutro Donald Trump je pozvao republikance na zajedništvo, ali ni to nije pomoglo da postignu dogovor. 

Za izbor predsjednika Zastupničkog doma, treće najvažnije figure u američkoj politici nakon predsjednika i potpredsjednika, potrebna je većina od 218 glasova. U prvih pet krugova Kevin McCarthy nije uspio dobiti više od 203.

Ovakva situacija potpuno paralizira instituciju: bez predsjednika izabrani zastupnici ne mogu položiti prisegu, a samim time ni donijeti bilo kakav zakon. Republikanci također ne mogu pokrenuti brojne istrage koje su obećali protiv Joea Bidena.

Glasanje će se nastaviti dok se ne izabere čelnik Zastupničkog doma. To je trebalo trajati nekoliko sati, ali bi se moglo protegnuti i na nekoliko tjedana: 1856. godine izabrani članovi Kongresa dogovorili su se tek nakon dva mjeseca i 133 kruga.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:53