Article_Top_970x250

Zastupnici u Parlamentu BiH o izmjeni nadležnosti OSA-e, SIPA će dobiti odjel za borbu protiv terorizma

RAZMATRANJE ZAKONA

Zastupnici u Parlamentu BiH o izmjeni nadležnosti OSA-e, SIPA će dobiti odjel za borbu protiv terorizma

svibnja 17, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Po hitnom zakonodavnom postupku zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi danas razmatrati izmjene Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH.

Prijedlog je to Vijeća ministara BiH, a zakon propisuje da nalog za prisluškivanje mora sadržavati vrstu komunikacije koja se namjerava prisluškivati, vrstu informacija, evidencija, dokumenata koji se moraju prikupiti, te ovlaštenja koja će se primijeniti u te svrhe.
 
Nalog može biti odobren za razdoblje do 60 dana, a u slučaju potrebe za produženjem mjera, na pisani obrazloženi prijedlog generalnog direktora OSA-e sudac može produžiti važnost naloga na dodatne periode od po 30 dana, s tim da odobrene mjere mogu trajati ukupno najduže 48 mjeseci.
 
Taj zakon potrebno je izmijeniti jer je neke njegove odredbe Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, a odredbe se odnose na tajno prikupljanje podataka za koje je potrebno sudsko ovlaštenje.
 
Zastupnici će biti upoznati i da Kolegij Doma nije postigao suglasnost o zahtjevu zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) Amira Fazlića da Zastupnički dom predlaži Domu naroda da izmjene Zakona o kaznenom postupku razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.
 
Također, na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma PSBiH su i izmjene Zakona o kaznenom postupku koje predlaže zatupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović.
 
Bit će razmatran i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) kojim se na kvalitetniji i potpuniji način reguliraju pitanja nadležnosti, unutarnje organizacije, poslova i službene suradnje, a tim zakonom SIPA dobija novu organizacijsku jedinicu - Odjel za borbu protiv terorizma.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250