StoryEditor
republika srpska

Zastupnici Trojke: "Tužiteljstvo i OHR se moraju probuditi iz zimskog sna i konačno iskoriste mehanizme"

Piše desk  /  30.06.2023., 09:48h

Klubovi zastupnika Socijaldemokratske partije BiH, Naroda i pravde i Naše stranke u Parlamentu Federacije BiH najoštrije osuđuju usvajanje zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na prostoru RS-a od strane NSRS-a.

Kako stoji u zajedničkom priopćenju, ova vrsta pravnog nasilja direktni je rezultat ciljanog višegodišnjeg atakovanja Milorada Dodika na institucije države Bosne i Hercegovine, a samim tim i na Dejtonski mirovni sporazum.

"Nažalost, zbog nedjelovanja onih institucija koje jedine imaju efikasne alate za ove i slične napade, prije svega Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Ureda Visokog predstavnika u BiH, danas se svi zajedno moramo baviti posljedicama djela koja direktno prijete miru i stabilnosti u našoj zemlji i cijeloj regiji, ali i ugrožavaju europski put naše zemlje", stoji u priopćenju.

Pozvali su Tužiteljstvo BiH na čelu s glavnim tužiteljem Milankom Kajganićem i Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da se "probude iz zimskog sna ignoriranja najgrubljih kaznenih djela koja su direktni napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine".

"Pozivamo ih da konačno iskoriste mehanizme koje imaju na raspolaganju", stoji u zajedničkom priopćenju.

Dnevnik.ba

24. srpanj 2024 05:13