StoryEditor

Zastupnici porazili Johnsona: Korak do zabrane Brexita bez sporazuma

Piše D  /  04.09.2019., 07:09h

Zastupnici su s 328 glasova za i 301 protiv izglasali i donijeli odluku da se pokrene procedura donošenja zakona kako je Brexit 31. listopada ove godine protuzakonit ako ne bude izglasan sporazum o izlasku iz članstva Europske unije s Bruxellesom.

Zastupnici će raspravljati i glasovati o zakonu već u srijedu. Izglasuju li ga, izlazak Velike Britanije iz EU bez sporazuma bit će proglašen protuzakonitim.

Premijer Boris Johnson odmah je reagirao u parlamentu najavivši da će u proceduru uputiti zahtjev za raspisivanjem parlamentarnih izbora. 

Odgovorio mu je vođa oporbenih laburista Jeremy Corbyn da će to podržati, ali pod uvjetom da se prije toga glasuje o zakonu kako je Brexit 31. listopada bez sporazuma s EU-om protuzakonit.

Predsjednik Donjeg doma britanskog parlamenta John Berkow odobrio je hitnu raspravu o izlasku Velike Britanije iz Europske unije. Tražili su to zastupnici koji žele blokirati scenarij izlaska bez sporazuma. Rasprava se okončala kasno sinoć glasanjem koje je zastupnicima omogućilo izglasavanje zakona kojim se spriječava brexit bez sporazuma 31. listopada.

Zastupnici, među kojima i neki iz redova konzervativaca premijera Borisa Johnsona, zatražili su hitnu raspravu nakon što je premijer prošli tjedan odlučio suspendirati rad parlamenta od sredine rujna do sredine listopada.

Vođa oporbenih laburista Jeremy Corbyn je ocijenio da je glas parlamenta za produljenje roka za brexit posljednja šansa da se spriječi neuredan izlazak zemlje iz EU-a.

- Ovo je posljednja šansa da iskoristimo ovu priliku. Ako danas nešto ne učinimo, možda nećemo dobiti drugu šansu. Bez obzira da li su ljudi glasali za izlazak iz Unije ili ostanak, nisu glasali za obustavu demokracije, rekao je Corbyn.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 11:23