StoryEditor

Zastupnici Mosta u Hrvatskom saboru pozvali na angažiranje vojske na granici s BiH

Piše hina  /  06.10.2023., 13:32h

Zastupnici Mosta u Hrvatskom saboru Zvonimir Troskot i Marin Miletić poručili su u petak iz Vojnića da druge članice Europske unije zatvaraju granice pod invazijom migranata te da bi Hrvatska treba angažirati vojsku na granici s Bosnom i Hercegovinom.

Pozvali su hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića da to dogovore.

Troskot je objasnio da bi vojska prvotno imala ulogu odvraćanja migranata od nezakonitog prelaska granice s obzirom da se na to ne bi olako odlučili znajući za njezinu prisutnost.

"Kad je vojska na granicama, upozoreni ste jednom, pa drugi puta, a treći puta ona reagira kao što bi reagirala u Siriji, Iranu, Afganistanu ili nekoj drugoj suverenoj zemlji", rekao je Troskot na pitanje što bi bila druga uloga vojske.

Miletić je dodao da bi na pitanje o načinima djelovanja mogao odgovoriti hrvatski vojni vrh, prenosi Hina.

Troskot je naveo da je hrvatski premijer sebe "od žena koje rade u pravosudnom aparatu" zaštitio slanjem vojske, obavještajne službe i specijalne policije i da ga ne bi začudilo kada bi poslao i zrakoplove Rafale.

"Treba zaštititi svaku osobu, a ne zaštitu privatizirati. Ako premijer može uživati zaštitu devet ešalona obavještajnih službi, policije i vojske, to zaslužuju i naši ljudi. Svaki čovjek u Hrvatskoj zaslužuje zaštitu kakvu on uživa. Za to će se boriti Klub Mosta", poručio je Troskot.

Nastavio je da je Plenković odbio mogućnost ograđivanja državne granice žicom, "a kod prvog pucnja na Markovom trgu je iz straha dignuo ogradu, pa tamo ne mogu proći ni saborski zastupnici ni turisti".

Pozvao je institucije da reagiraju "dok ne bude prekasno".

"Vrijeme curi, broj migranata se uvećava, a i strah stanovništva. Zagreb još ne vidi tu opasnost, a posebno salonaška politika. Komuniciramo  što nam ljudi govore", napomenuo je.

Miletić je ustvrdio da "Plenković na daljinski upravljač iz Bruxellesa radi od Hrvatske žarišnu točku i prodaje nacionalne interese za neke svoje pozicije moći".

"Krajnje je vrijeme, ako zbog ničega drugog, onda zbog izbora da pokažu malo odvažnosti i zaštite granice jer bi svaka vlast trebala prvenstveno služiti svome narodu, a ne stranim centrima moći", poručio je Miletić.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 10:09