Article_Top_970x250

Zastupnici iz Maribora poslana zastrašujuća poruka da odustane od kandidature

Slovenija

Zastupnici iz Maribora poslana zastrašujuća poruka da odustane od kandidature

lis 11, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

„Ovo shvaćam kao prijetnju mojoj kandidaturi, ali poručujem da me neće prestrašiti i zaustaviti i da ću u petak predati potpise potrebne za kandidaturu. Mislim da je  došlo vrijeme da stanemo na kraj političkoj mafiji, koja je očito u Mariboru na vlasti“, kazala je u izjavi za lokalne medije Lidija Divjak Mirnik.

Zastupnici u slovenskom parlamentu iz stranke premijera Marjana Šarca, koja konkurira za gradonačelnicu Maribora, nepoznati su počinitelji u noći sa srijede na četvrtak prerezali sve gume na automobilu i na nj objesili zastrašujuću poruku, za što je ona optužila „političku mafiju“ koja po njenim riječima vlada u tom gradu te stvar prijavila policiji.

Ona je za mariborski list „Večer“ kazala da je ujutro na parkiralištu ispred svoje kuće našla automobil sa prerezanim gumama, ali je policiju o tome obavijestila zbog zastrašujuće poruke koju su počinitelji ostavili na vjetrobranskom staklu, te da je u svemu dobro samo to što prizor nisu vidjela njena djeca, prenosi Hina.

Na vjetrobranu je bila vrpcom privezana lutka s fotografijom zastupnice čije je lice bilo premazano crvenom bojom krvi. Vrat lutke bio je povezan ovećim  kamenom stavljenim na krov zastupničina vozila.

„Ovo shvaćam kao prijetnju mojoj kandidaturi, ali poručujem da me neće prestrašiti i zaustaviti i da ću u petak predati potpise potrebne za kandidaturu. Mislim da je  došlo vrijeme da stanemo na kraj političkoj mafiji, koja je očito u Mariboru na vlasti“, kazala je u izjavi za lokalne medije Lidija Divjak Mirnik, zastupnica Liste Marjana Šarca u državnom parlamentu, dodavši da ju je očito netko pratio kad se kasno navečer dovezla kući i onda svoj „pothvat“ izveo u noćnim satima.

Ona se kao članica vladajuće stranke odlučila kandidirati za gradonačelnicu Maribora u kojem živi, što znači da bi u slučaju uspjeha na izborima morala mandat u parlamentu prepustiti drugom članu stranke, sljedećem po uspjehu na stranačkoj listi na parlamentarnim izborima održanim u lipnju ove godine.

Mjesto u parlamentu i položaj općinskog načelnika već su pet godina zakonski nespojive funkcije kako ne bi dolazilo do akumuliranja više funkcija u rukama istih ljudi pa je tako i sadašnji premijer Marjan Šarec morao dati ostavku na mjesto gradonačelnika Kamnika, nakon što je dobio politički mandat na izborima za državni parlament.

Kao glavni kandidati za osvajanje mjesta gradonačelnika na lokalnim izborima koji se održavaju 18. studenoga važe sadašnji gradonačelnik Andrej Fištravec, koji je na vlast došao nakon tzv. urbanog ustanka protiv političkih elita, koji je prije više godina potresao Sloveniju i izazvao među ostalim i pad tadašnje privremene vlade Janeza Janše, te bivši dugogodišnji načelnik Franc Kangler, koji je u tom ustanku protiv elita bio smijenjen i optužen za korupciju u više sudskih postupaka, ali u međuvremenu politički uglavnom rehabilitiran, nakon što je većina optužnica pala na sudu.

Slovenci će na lokalnim izborima idućeg mjeseca birati članove gradskih i općinskih vijeća te gradonačelnike u 212 općina, u prvom važnijem odmjeravanju političkih snaga na biralištima nakon lipanjskih parlamentarnih izbora koji su rezultirali stvaranjem manjinske lijeve vlade Marjana Šarca.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250