StoryEditor

Zastupnici ispitivali Tegeltiju: "Volite li BiH"; "Jeste li spremni uhititi Milorada Dodika?"

Piše D  /  05.12.2019., 01:12h

Zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović ocijenio je da je ekspoze Zorana Tegeltije ohrabrujući jer su navedene brojne stvari koji vode jačanju države BiH. On je rekao da je tražio političke izjave Tegeltije, ali da ih nije uspio naći, što govori da je Tegeltija više profesionalac nego političar.

"Kad bi Tegeltiju mogli izolirati od njegov šefa Milorada Dodika, siguran sam da bi BiH bila mnogo sretnija nakon završetka njegovog mandata“, kazao je Mehmedović.

I on se osvrnuo na Program reformi koje je usvojilo Predsjedništvo BiH, navodeći kako on nije dostupan javnosti. Tegeltiju je pitao je li on imao priliku vidjeti Program reformi i hoće li provoditi ono što su dogovorili članovi Predsjedništva BiH.

Hoćete li poštovati odluke sudova? Hoćete li poštivati Zakon o zastavi BiH ili ćemo imati opet dramu kao u Predsjedništvu BiH? Hoće li se negirati genocid? Namjeravate li posjetiti Potočare? Hoćete li svojim djelovanjem i izjama poštivati jednakopravnost naroda u BiH ili ćete kao svoj šef omalovažavati i vrijeđati druge? Hoćete li poštivati BiH kao državu ili ćete u duhu svog šefa rušiti državu na domaćem i međunarodnom planu?“, samo su neka pitanja koja je Mehmedović uputio Tegeltiji.

Mandatara za sastav Vijeća ministara BiH pitao je i hoće li u proceduru ponovo uputiti ugovor između Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice BiH, hoće li u svom radu zastupati interese BiH ili interese Srbije pa čak i Hrvatske, hoće li se uhvatiti u borbu s praksom izdavanja lažnih diploma i kakva je njegova uloga kao ministra financija RS-a bila u rušenju Izvozno-kreditne agencije BiH.

"Hoćete li se baviti tjeranjem OHR-a i stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH ili ćete se posvetiti profesionalno svom poslu?“, pitao je Mehmedović.

Zastupnik SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dragan Mektić je Tegeltiju pitao namjerava li poštivati Zakon o obrani BiH koji je jasno trasirao put Bosne i Hercegovine u NATO, navodeći da je mandatar svjesno izbjegao reći svoj stav o NATO integraciji.

"Hoćete li provesti Program reformi jer ćemo mi već sljedeće godine akobogda dobiti poziv za članstvo u NATO-u?“, rekao je Mektić.

Što se tiče VSTV-a, Mektić je kazao da je Narodna skupština RS-a zaprijetila vraćanjem nadležnosti entitetu RS, pitajući Tegeltiju hoće li podržati pravosudne institucije, uključujući i VSTV za koji je Milorad Dodik rekao da je neustavno formiran.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 01:55