Article_Top_970x250

Zastrašivanje i pritisak na glasače u Doboju i Srebrenici

Pod lupom

Zastrašivanje i pritisak na glasače u Doboju i Srebrenici

velj 21, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Promatrači Koalicije za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' su izvijestili Pozivni centar Koalicije "Pod lupom" o procesu glasanja u Doboju i Srebrenici do 14.00 sati.

Svi promatrači su izvijestili da neometano prate proces glasanja. Do sada su zabilježene primjedbe ili prigovori na dvanaest biračkih mjesta u Doboju i jednom biračkom mjestu u Srebrenici, priopćeno je iz Koalicije "Pod lupom", prenosi Fena.

Otvoreno nagovaranje da se glasa za određenog političkog subjekta ili zastrašivanje i vršenje pritisaka na glasače je zabilježeno na tri biračka mjesta u Doboju (038B027, 038B029 i 038B035A) i jednom biračkom mjestu u Srebrenici (105B015).

Glasanja bez važećih identifikacijskih dokumenata je zabilježeno na pet biračkih mjesta, od kojih su tri u Doboju, a dva u Srebrenici.

Vraćanje birača sa biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Središnjeg biračkog spiska je zabilježeno na više od 39 posto biračkih mjesta (do 10 takvih slučajeva).

Promatrači „Koalicije "Pod lupom" su zabilježili obiteljsko glasanje na više od polovine biračkih mjesta (do 10 slučajeva te vrste nepravilnosti), a na tri biračka mjesta čak više od 10 slučajeva obiteljskog glasanja. Na 20 biračkih mjesta jedna osoba je pružala pomoć većem broju birača da glasaju u kabini, od kojih je 18 u Doboju.

Duže zadržavanje neovlaštenih osoba i sumnje na "bugarski vlak" (pojedini birači na biračko mjesto dolaze sa već označenim glasačkim listićima, a iznose prazne) nisu zabilježeni ni na jednom biračkom mjestu.

Na dva biračka mjesta u Doboju, tokom glasanja se nisu primjenjivale i poštovale preporučene mjere za sprečavanje širenja Covid-19.

Koaliciji "Pod lupom" do sada je prijavljeno sedam situacija koje predstavljaju potencijalno ozbiljne nepravilnosti u izbornom procesu. Najveći dio njih se odnosi na stranačke pomagače pri glasanju birača, kojima, onako kako je propisano Izbornim zakonom BiH, pomoć pri glasanju očigledno nije trebala. To je prijavljeno na sljedećim biračkim mjestima u Doboju: 038B027, 038B029, 038B068 i 038B079. Koalicija je zaprimila i prijavu o navodnoj kupovini glasova u blizini biračkog mjesta 038B029, kao i druge nepravilnosti u blizini ovog biračkog mjesta poput nagovaranja birača i dijeljenja letaka sa instrukcijama za koga glasati. O navodima o kupovini glasova obaviještena je nadležna policijska uprava. 

Koalicija "Pod lupom" prati i informacije o izlaznosti na izborima. Zabilježena izlaznost do 14.00 sati na ponovljenim izborima u Srebrenici je 34 posto, a u Doboju 40 posto (sa marginom statističke greške od +/- 1, 70 posto na intervalu od 95 procentne tačnosti). Preliminarni podaci sa uzorka promatranih biračkih mjesta, i uzimajući u obzir marginu statističke greške, ukazuju na to da je izlaznost u Srebrenici i Doboju manja za 9 - 16 posto u odnosu na redovne Lokalne izbore održane 15. studenog 2020. godine.

Građani sve uočene nepravilnosti tokom izbornog dana mogu prijaviti Koaliciji ''Pod lupom'' na besplatan broj 080 05 05 05 ili putem online obrasca VIDEO

Dnevnik.ba