StoryEditor

Zašto OHR i strane ambasade ne reagiraju na prijetnje Gloriji Lujanović?

Piše D  /  20.08.2018., 03:08h

"Gloria Lujanović je jedna od rijetkih novinarki koja na ozbiljan i studiozan način piše o zločinima, progonima, zvjerskim ubijanjima što su ih  počinili pripadnici bošnjačke tzv. Armije BiH  nad Hrvatima Središnje Bosne", smatra Galić i dodaje da iza napada stoje "puleni GS-a".

"Posljednjih dana svjedoci smo medijskog linča te otvorenih prijetnji ubojstvom upućenih Gloriji  Lujanović  iza kojih stoje  ljudi koji se kriju iza različitih nickova na Twitteru, a stavovima i ophođenjem najbliži su GS-ovim pulenima Suljagiću i Bajroviću", rekao je Galić i dodao da šutnja institucija poput OHR-a unosi strah Hrvatima u Središnjoj Bosni.

"Gdje je OHR"

"Ovom prilikom pitam se gdje su sada reakcije OHR-a, ambasada smještenih u Sarajevu, nadležnih institucija  ili strukovnih udruga novinara. Svi oni gromoglasno šute i prešutno odobravaju kreiranje atmosfere straha uperenu na Hrvate u Središnjoj Bosni. Možemo samo zamisliti kakva bi reakcija bila da je situacija obrnuta i da je u pitanju medijski linč na bošnjačku novinarku; uvjeren sam da bi se  sve ambasade, OHR i medijske kuće smještene u Sarajevu ovom temom bavile intenzivno i nekoliko dana", komentirao je on.

Nebriga političkih predstavnika Hrvata u BiH

Galić je kazao i da je nebriga političkih predstavnika Hrvata u BiH zabrinjavajuća.

"Pozivajući se na "slučaj Lujanović" možemo jedino zaključiti da  Hrvati u Bosni i Hercegovini institucionalno postaju građani drugog reda u raljama većinskog bošnjačkog nacionalizma, a većinu političkih predstavnika Hrvata u BiH ova tema kao da ne zanima, što me još više zabrinjava", zaključio je Branimir Galić iz HSS-a u BiH u izjavi za Dnevnik.ba.

I . C. / Dnevnik.ba

17. travanj 2024 19:47