StoryEditor
Raste pritisak

Zašto Njemačka oklijeva poslati tenkove u Ukrajinu? "Scholz vjeruje u staro načelo"

Piše desk  /  20.01.2023., 10:00h

Raste pritisak na Njemačku da Ukrajini pošalje tenkove Leopard 2, no čini se da njezina vlada nije spremna na taj potez. Poljska je ponudila slanje svojih Leoparda, no za to treba potvrdu Berlina koji je izdao izvorne izvozne dozvole.

Prema izvješćima, Nijemci su spremni popustiti ako SAD pošalje neke od svojih tenkova Abrams. Amerikanci međutim tvrde da je Abrams složeniji stroj koji zahtijeva više obuke za posadu, prenosi Index.

"Scholz i njegova politička stranka još uvijek vjeruju u stari hladnoratovski slogan 'Waffen bringen kein Frieden' (Oružje ne donosi mir), pa je slanje oružja u Ukrajinu za njih bila anatema i još uvijek jest", rekao je Thomas Jaeger, politolog sa Sveučilišta u Kölnu, za Los Angeles Times.

Još od početka ruske invazije Njemačka je pokušavala izbjeći sukob s Moskvom. Berlin je također tvrdio da bi slanje tenkova iz sovjetske ere bilo učinkovitije jer su Ukrajinci već obučeni za njih. Neki su rekli da se Njemačka boji produljenja rata, ali drugi tvrde da je ta zabrinutost bespredmetna s obzirom na to da je Rusija već potpuno predana ratu.

No neki unutar zemlje ipak kritiziraju takvu politiku, pa je prošlog tjedna Marie-Agnes Strack-Zimmermann, iz njemačke Slobodne demokratske stranke (FDP), rekla da je Scholzova Socijaldemokratska stranka pogrešno shvatila značenje pacifizma.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 02:36