StoryEditor
kraljevska obitelj

Zašto najstarija kraljičina unuka Zara nema titulu princeze?

Piše desk  /  12.09.2022., 21:45h

Zara Tindall je najstarija unuka nedavno preminule kraljice Elizabete II. Nakon bakine smrti snimljena je u suzama dok je izlazila iz crkve i čitala pisma sućuti koja su ostavili građani.

Tindall je bila jako vezana za Elizabetu. Obje su obožavale jahanje, čime se Zara bavila i profesionalno. Godine 2012. na Olimpijskim igrama u Londonu osvojila je srebrnu medalju kao članica tima Velike Britanije. Kraljica je posebno bila ponosna na Zarin uspjeh. Godine 2007. imenovala ju je članicom Najizvrsnijeg reda Britanskog Carstva, prenosi Index.hr.

Zara nema titule

Zara je inače ime dobila prema sugestiji Charlesa III. Dijete je princeze Anne i njezinog prvog supruga, kapetana Marka Phillipsa. No Zara nije imala pravo na kraljevski čin Njezinog Kraljevskog Visočanstva po rođenju. 

Titule u kraljevskoj obitelji prolaze kroz mušku liniju, tako da djeca princeze neće nužno biti princeze, a s obzirom na to da kapetan Phillips nema kraljevsku titulu, nemaju je ni njegova djeca. A navodno su i Zarini roditelji odbili ponudu kraljice za titulu jer su mislili da će to pomoći njihovom djetetu da vodi normalniji život.

U braku je sa sportašem

Zara se 2003. godine zaljubila u bivšeg engleskog reprezentativca u ragbiju, Mikea Tindalla, a sedam godina kasnije Buckinghamska palača objavila je njihove zaruke. Vjenčali su se u srpnju 2011. u Edinburghu. 

Zara je u braku s Mikeom Tindallom dobila troje djece, Miu Grace, Lenu Elizabeth i Lucasa Philipa.

Poznata po humanitarnom radu

Zara je često podržavala i posjećivala događaje za razne dobrotvorne svrhe. Posebno je bila aktivna u humanitarnim aktivnostima posvećenima djeci, ali i unesrećenim ljudima diljem svijeta.

Godine 2005. i 2011. dala je na aukciju svoje svečane haljine kako bi prikupila novac za žrtve tsunamija, odnosno potresa.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 08:11