StoryEditor

Zašto ministar Džindić „navija“ za totalno uništenje Aluminija?

Piše D  /  11.06.2020., 02:06h

Federalni ministar energetike Nermin Džindić, čini se, svim silama želi da priča o spašavanju radnih mjesta u nekadašnjeg hercegovačkom gigantu Alumnij d.d.d Mostar definitivno propadne.

Naime, ministar Džindić je sarajevskim medijima ovoga tjedna izjavio kako je ugovor između Aluminija d.d. i Alimunij Industries o najmu postrojenja nekadašnjeg giganta ništavan od 8. lipnja.

„Niti jedan radnik Aluminija Mostar ne radi u tvrtki Aluminij Industries. Prošlo je 60 dana od davanja suglasnosti, niti jedno plaćanje od strane Aluminij Industries nije izvršeno prema ugovornom odnosu. Jedan od ta tri razloga je dovoljan da se ugovor prekine, što znači da ugovor od 8.6. ne važi“, rekao je Džindić, komentirajući proces iznajmljivanja pogona Aluminija d.d. Mostar tvrtki Aluminij Industries.

No, samo površan pogled na ugovor o najmu postrojenja Aluminija jasno govori kako se rok od 60 o kojem Džindić govori može biti produljen za još 60 dana. To jasno stoji u točki 12. ugovora o najmu.

„Ugovorne strane su suglasne da krajnji rok za ispunjenje uvjeta opisanih u točkama a), b) i c9 ovog članka 12. iznosi 60 dana od dana zaključenja ugovora, s opcijom produljenja za dodatnih 60 dana u slučaju da nisu okončani pregovori s gore navedenim institucijama iz ovog članka 12.", stoji u ugovoru o najmu.

Stoga je nejasno zbog čega ministar Džindić insistira na tomu da je ugovor ništavan, iako je potpuno jasno da Aluminij Industries ima još 60 dana da ispuni svoje obveze. Također, ministar je zaboravio i da je cijeli svijet prošao kroz period izolacije zbog pandemija koronavirusa.

Podsjećamo, proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. srpnja 2019. nakon što je poduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova, a do kraja te godine bez posla je ostalo više od 900 djelatnika.

Spas za radna mjesta ponudio je izralesko-kineski konzorcij predvođen MT Abraham grupom. Naime, ova tvrtka je sklopila ugovor o najmu postrojenja Aluminija i ponudila spas za više stotina radnih mjesa.

Ponovno pokretanje proizvodnje, kako je najavljeno, odvijat će se u etapama, a planirano je da s radom prvo krene ljevaonica gdje bi se na posao trebalo vratiti oko 200 radnika.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 12:27