StoryEditor

Zašto Marijanu Marjanoviću nije potpisano Uvjerenje o dodjeli mandata u Zastupničkom domu P F BiH?

Piše desk  /  15.03.2023., 16:11h

Samovoljom predsjednika SIP-a BiH onemogućena provedba izborne volje birača HNS-a BiH.

Više puta ponavljana teza da  Središnje izborno povjerenstvo BiH treba biti tehničko tijelo mjerodavno za provedbu izbora i osiguranje potrebnih uvjeta za implementaciju izbornih rezulata još se jednom pokazalo točnom na primjeru Uvjerenja o dodjeli mandata Marijanu Marjanoviću, zastupniku u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. 

Nakon što je Lidija Bradara izabrana za predsjednicu Federacije BiH,  podnijela  je ostavku na mjestu zastupnice u Zastupničkom domu, upražnjeno mjesto prema zakonu popunjava se dodjelom mandata sljedećim po broju glasova s liste političke stranke koja je osvojila mandat, u ovom slučaju HNS-a BiH. 

To je mjesto s više od tri tisuće osvojenih glasova birača pripalo mladom Novotravničaninu Marijanu Marjanoviću. 

SIP BiH u međuvremenu mu je, prema izbornim pravilima dodijelo mandat, no Uvjerenje koje je trebao preuzeti na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH još nije potpisano iako  žalbi nije bilo. 

„Budući da mi je SIP BiH dodijelilo mandat i da je sva procedura ispoštovana, ja sam došao na sjednicu kako bi preuzeo mandat . Nije mi jasno zašto mi je to onemogućeno odnosno zašto Uvjerenje o dodjeli mandata   nije  potpisao  predsjednik SIP-a BiH Suad Arnautović. Pozivam ga javno da mi pojasni svoj čin po kojem se on stavlja iznad cijelog SIP BiH i umjesto da završi tehnički dio posla, sebi daje  političku dimenziju osporavajući volju birača koji su mi ukazali povjerenje“, kaže Marjanović. 

Od Arnautovića objašnjenje očekuju ne samo Marjanović već i svi birači koji su ukazali povjerenje kandidati s liste HNS-a BiH čijom izbornom voljom manipulira iz njemu znanih razloga. 

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 09:05