StoryEditor

Zašto je smijenjen biskup koji je zabranio misu na Bleiburgu?

Piše D  /  29.06.2019., 05:06h

Monisnjor Engelbert Guggenberger smijenjen je s dužnosti tajnika biskupije u Klangenfurtu. Naoko bezopasna smjena mogla bi imati nesagledive posljedice na austrijske crkvene krugove. Prije točno jedne godine oprostio se biskup Alois Schwarz od službe u nekoć svojoj biskupiji u Koruškoj, da bi ga, do konačne odluke Vatikana tko će postati novi biskup, naslijedio ranije spomenuti Engelbert Guggenberger, kao privremeni voditelj biskupije. Vatikan je potvrdio da će novi biskup definitivno biti dosadašnji vojni biskup Werner Freistetter, piše Express.

Teolog Paul Zulehner, u razgovoru za austrijski Kaernten, komentira: "Sumnjam da se iza ovoga krije pravni razlog. Nakon jedne godine privremenog voditelja biskupije, njegove se ovlasti proširuju. To se očito htjelo spriječiti. Naravno da se onda takav potez kao u šahu doživljava kao kažnjavanje voditelja biskupije. Smatram da je smjena Guggenbergera sasvim neprimjerena, jer je on svoj posao na čelu biskupije obavljao izvrsno."

U Koruškoj, piše dalje list, vlada zaprepaštenje i čuđenje zbog ovakve odluke nuncija Pedra Lopeza Quintane.

Opet govori Zulehner: "Svi odmahuju glavom na taj potez, čak i članovi Austrijske biskupske konferencije. Nitko ne razumije što je Rim ovime htio postići, ali je vjerojatno da se negdje krije nekakva neizravna i dobro zamaskirana kritika prema bivšem voditelju biskupije zbog njegovog traženja veće otvorenosti i transparentnosti. Smatram da ljudi u našoj zemlji zavređuju transparentnost, i to ne samo u pitanjima seksualnog zlostavljanja djece, nego i u drugim pitanjima života Crkve."Papa Franjo sa svećenicima | Author: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL

FOTO: Reuters/Pixsell

Kardinal Christoph Schönborn rekao je da biskupija Gurk-Klagenfurt trenutno proživljava "ne baš laka vremena".

Zulerhner je rekao da u Austriji još nije bilo nuncija s tako lošim startom svog mandata.

Biskup Schwarz premješten je kao biskup 2018. u St. Pölten.

Biskup Guggenberger je pokrenuo istragu je li biskup Schwarz u svom mandatu u Koruškoj pronevjerio određena sredstva. Navodilo se da ima primanja od 91.000 eura godišnje, službeni auto i stan. Sve optužbe Schwarz je odbijao.

Hrvatskoj je monsinjor Guggenberger ostao u sjećanju po zabrani mise na Bleiburgu.

"Misa na polju pored Bleiburga postala je dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti", stoji u pismu  monsinjora Guggenbergera iz ožujka ove godine.

Nadalje se navodi kako manifestacija na Lojbaškom polju pored Bleiburga šteti ugledu Katoličke crkve.Komemoracija u Bleiburgu | Author: Filip Kos/PIXSELL

FOTO: Filip Kos/Pixsell

"Ukupna slika ove manifestacije šteti ugledu Katoličke crkve i mogla bi s pravom poslužiti kao osnova da se, u slučaju da se izda dozvola za održavanje mise, Katoličkoj crkvi u Koruškoj predbaci instrumantalizacija jedne mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkom svjetonazoru", stoji u priopćenju.

Kako se nadalje navodi u priopćenju, odluka o uskraćivanju dozvole za održavanje mise pored Bleiburga, koja je trebala biti održana 18. svibnja ove godine,  donesena je nakon "temeljne analize" skupa 2018. kao i „brojnih razgovora“ između predstavnika austrijske i hrvatske biskupske konferencije, u kojima su sudjelovali i vjernici hrvatske zajednice u Koruškoj kao i predstavnici austrijskih sigurnosnih organa.

"Analiza mise 2018. je pokazala da uvjeti za davanje dozvole, koje je prije toga postavio biskup Schwarz, u najvećoj mjeri nisu ispunjeni ili nisu mogli biti ispunjeni", stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba

 

18. travanj 2024 18:53