StoryEditor
nema opravdanja

Zašto je Mostar jedan od najskupljih gradova za život u BiH

Piše desk  /  23.03.2023., 09:32h

Tradicionalno, ponovo statistički izvještaji ukazuju na to da je Mostar najskuplji ili jedan od najskupljih gradova za život u Bosni i Hercegovini.

Cijene usluga od javnog interesa postaju nesnošljive za građane, ali bez obzira koliko se žalili, političke partije upravljaju svim segmentima društva, pa tako zadiru i u novčanike građana Mostara.

Potrošačka korpa za mjesec siječanj tekuće godine iznosila je gotovo 3.000 KM, pokazuju to podaci Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine. Uzimajući u obzir standard života, ovakve cijene ne mogu biti normalne. Stručnjaci tvrde da je, između ostalog, jedan od osnovnih faktora koji utječu na ovakvu situaciju i činjenica da je Mostar jedna od glavnih turističkih atrakcija u BiH, ali umjesto da imaju korist, zbog toga građani ispaštaju.

Nema opravdanja

Za Klix.ba o ovoj problematici i razlozima koji su prouzrokovali abnormalne cijene govorio je Marin Bago, predsjednik mostarskog udruženja za zaštitu potrošača "Fortuna".

"Ovakva situacija ne može i ne smije biti prihvatljiva za građane Mostara, jer cijene koje su na našem tržištu nemaju opravdanja. Kod nas su komunalne djelatnosti, transport, vodovod i druge djelatnosti od javnog i ekonomskog značaja u potpunom rasulu. To su ugovorne usluge, a u Mostaru ne postoje takvi ugovori. Dakle to izlazi iz zakonskih okvira i neko tamo bez dokumenata i ugovora uspostavlja vlastite uvjete i na taj način se mešetare građani", objašnjava Bago.

Kako dalje navodi, u Mostaru je većina javnih poduzeća pod utjecajem političkih stranaka, zato ne postoji ni konkurentnosti i zato postoji prostor za mešetarenje, a građanima je sve skupo.

"S druge strane, nešto što nije baš točno, a plasira se u javnost, jeste da su neki prehrambeni proizvodi skuplji u Mostaru u odnosu na druge gradove. To nije uvijek istina, jer cijene se uzimaju iz prosjeka artikala na policama. U Mostaru jednostavno postoje artikli koji su skuplji, a koji nisu u ponudi u nekim drugim mjestima u BiH, pa zato ispada da je npr. riža ili brašno skuplje u Mostaru. U biti, cijene osnovnih životnih namirnica su gotovo pa iste kao u Zenici, Bijeljini i drugim gradovima BiH. Jednostavno, te skuplje artikle građani ne moraju kupovati", kaže Bago.

Neuređen sistem

Međutim, predsjednik udruženja Fortune ne negira činjenicu da su Mostar i Široki Brijeg tradicionalno najskuplja mjesta u BiH i često nema nikakvog opravdanja za to.

"Jednostavno, građani su žrtve neuređenih sistema", zaključuje Bago. Problem je evidentan, ali nazire li se rješenje i da li uopće postoji rješenje. Bago smatra da je u zajedništvu snaga.

"Da bi se situacija promijenila moramo zahtijevati, mi kao građani, da se sve oblasti javnog interesa stave u zakonske okvire. Tu se radi o našem novčaniku. Iz udruženja 'Fortuna' smo podizali i kaznene prijave, ali kao što je i poznato, rad pravosuđa jako loše stoji i svi naši problemi tu zapinju. Rad pravosuđa se apsolutno mora mijenjati, kako bi građani dobili usluge koje plaćaju i koje zaslužuju, a kako bi se cijene regulirale, jer se valjda i mi nešto pitamo kada su cijene u pitanju", kazao je Bago.

Usporedba sa Sarajevom

U Mostaru jednosmjerna karta (lokalni prijevoz) košta dvije KM, dok jednosmjerna karta u Sarajevu košta 1.40 KM. Mjesečna karta za javni prijevoz u Mostaru iznosi 57,50 KM, dok je cijena za mjesečnu kartu u Sarajevu 53 KM. Polazna cijena taxija u Mostaru je tri KM, u Sarajevu dvije KM. Kilogram riže u Mostaru iznosi 3,31 KM, a u Srajevu 2,94 KM. Kilogram govedine u Mostaru također je skuplji za marku, a skuplje su i jabuke, banane, sir, mlijeko, kao i gorivo.

Međutim, ono što je jeftinije u Mostaru u odnosu na glavni grad BiH jesu cijene nekretnina, pa tako kvadrat stana u centru Mostara prosječno iznosi 2.534,57 KM, dok u centru Sarajeva kvadrat stana ćete platiti oko 4.392,59 KM. Osim nekretnina, u Mostaru su neznatno jeftiniji dječiji vrtići, kao i cijene u pojedinim restoranima.

Ali, osnovna razlika između cijena u Sarajevu i Mostaru jeste i u prosječnim mjesečnim plaćama, pa tako prosječna mjesečna neto plata u Mostaru iznosi 1.182 KM, dok je znatna razlika plaće u Sarajevu, te ona iznosi 1.403 KM.

Usporedba s Banjom Lukom

Slična situacija kao i sa Sarajevom, troškovi života u Mostaru su skuplji u odnosu na životu Banjoj Luci. Skuplje su i osnovne životne namirnice, pa tako riža je skuplja za 0.40 KM, sir za četiri KM, a neznatno skuplje je i voće i povrće.

Također, razlikuje se cijena i u troškovima javnog prijevoza, kao i komunalija. Skuplja je i briga o djeci, točnije vrtići i obdaništa. Vrtić za jedno dijete u Mostaru košta 321 KM, a u Banjoj Luci 249 KM. Također, Mostarci moraju izdvojiti više novca za rekreaciju, trening i sport u odnosu na građane Banje Luke. Mjesečna pretplata u fitness centru u Mostaru je skuplja za 11 KM.

Neznatno jeftinije su cijene nekretnina u Mostaru u odnosu na nekretnine u Banjoj Luci. Međutim, razlika je u tome što je prosječna plaća u Mostaru veća u odnosu na plaću u Banjoj Luci za 117 KM.

Dnevnik.ba

25. svibanj 2023 04:45