Article_Top_970x250

Zašto je Hamas počeo koristiti zapaljive balone umjesto raketa?

sukob u izraelu

Zašto je Hamas počeo koristiti zapaljive balone umjesto raketa?

lip 16, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: Guardian

Nakon što su palestinski militanti jučer preko granice pustili na desetke takozvanih "zapaljivih balona“, izraelska je vojska tijekom noći pokrenula zračne napade na ciljeve Hamasa u Gazi.

Dužnosnici su rekli kako su ovakvi tipovi balona jučer prouzrokovali najmanje 20 požara. Palestinski mediji izvijestili su da su uzvratni izraelski napadi prouzročili materijalnu štetu, ali da nije bilo žrtava.

Danas je također pušteno više balona, ​​koji su pokrenuli još najmanje četiri požara, priopćila je izraelska vatrogasna služba, a prenosi CNN.

Što su zapaljivi baloni?

Zapaljivi baloni su relativno jednostavni izumi. Radi se o balonima napunjenim helijem, koji često viđamo na dječjim rođendanima, na koje je pričvršćena neka vrsta eksplozivnog uređaja, prenosi Index.

Militanti lansiraju balone iz Gaze, a vjetrovi sa Sredozemnog mora obično ih prenesu na izraelsko područje. Svrha balona je zastrašivanje, stvaranje štete i podmetanje požara.

Velik dio zemlje koja okružuje Gazu su polja, rezervati prirode ili obradivo zemljište. Osim što takvi baloni mogu donijeti eksplozivna sredstva do stambenih područja i uzrokovati ozljede ili štetu, oni mogu izazvati požare na poljoprivrednim zemljištima i rezervatima prirode.

Izraelske vlasti navode da su zapaljivi balovi od 2018. do 25. svibnja 2021. spalili više od 3657 hektara područja oko Gaze. Za sada nije bilo ljudskih žrtava.

Zašto baloni umjesto raketa?

Baloni su jeftin način da militantne skupine u Gazi pošalju poruku Izraelu, ne izazivajući pritom snažnu vojnu odmazdu koja obično slijedi nakon raketnog napada.

Oni se lako izrađuju i za njihovo lansiranje nije potrebno puno truda, u usporedbi s raketama koje su skupe i zahtijevaju kompliciraniju proizvodnju. Baloni također rijetko, ako ikada, uzrokuju ozljede.

Militanti su vjerojatno jučer pustili zapaljive balone kao odgovor na odluku izraelske vlade da dopusti održavanje provokativnog desničarskog marša u Jeruzalemu. Povorka zastava godišnja je parada na kojoj uglavnom nacionalističke židovske skupine prolaze Jerulazemom noseći izraelske zastave kako bi slavile Izrael koji je zauzeo Zapadni zid tijekom Šestodnevnog rata 1967. godine.

Ova povorka često izaziva napetosti s Palestincima koji žive u Starome gradu.

Prema navodima palestinskih vlasti, jučer su nakon sukoba s izraelskim snagama sigurnosti ozlijeđena 33 palestinska prosvjednika, a šest je završilo u bolnici. Hamas je priopćio kako je izvojevao pobjedu jer su prosvjednici i njegova vojna taktika prisilili izraelske dužnosnike da promijene put marša i poduzmu druge mjere predostrožnosti.

Stav novog čelnika Izraela

Premijer Naftali Bennett je ranije znao poticati bivšeg premijera Benjamina Netanyahua da zauzme oštriji stav prema Hamasu i lansiranju zapaljivih balona, ​​rekavši da bi izraelska vojska trebala na takve provokacije odgovoriti na isti način kao i na napad raketama.

Nakon prošlomjesečnog 11-dnevnog sukoba, izraelski su dužnosnici najavili kako će ovakvi postupci poput zapaljivih balona naići na ozbiljniji vojni odgovor.

Bennett je 2018., kada je bio ministar obrazovanja, kazao da bi vojska trebala pucati na svakoga tko takve zapaljive uređaje pošalje preko granice.