StoryEditor

Zašto bi žene trebale dati šansu niskim muškarcima

Piše D  /  22.01.2020., 04:01h

Kolumnistica Guardiana Poppy Noor piše da je i ona bila jedna od onih žena koje su privlačnost muškarca mjerile po njegovoj visini. Međutim otkako je komičar Jaboukie Young-White 2018. godine izmislio termin "niski kraljevi" kazavši kako su i oni validni, jaki i imaju manji rizik od srčanih bolesti, počelo se govoriti kako su niski muškarci zapravo veoma poželjni.

"Uzmite u obzir da je naša opsesija visokim ljudima zapravo povezana s patrijarhatom. Pogledajte filmove u kojima se pojavljuju parovi različite visine. U filmu ‘Shallow Hal‘ Gwyneth Paltrow je viša od svog partnera Jacka Blacka. Pretpostavka ovog filma je da muškarac može biti s višom ženom samo ako je ona debela", objašnjava Noor.

U filmu "The Hunger Games" Jennifer Lawrence je viša od svog partnera Josha Hutchersona. Njegov lik je u ovom filmu opisan kao manje muževan, on je pekar koji se skriva od sukoba, umjesto da se suoči s njima.

Noor vjeruje da ljudi stalno i pogrešno izjednačavaju visinu s muškošću.

"Muškarci koji su viši dobivaju više unapređenja, veće plaće i smatraju se boljim vođama. Izvršni direktori imaju prosječnu visinu od 183 cm. Osim toga, preferiraju se i viši predsjednički kandidati", kaže.

Dodaje kako treba prihvatiti da i žene imaju standarde kada je riječ o muškoj ljepoti te da patrijarhat nije samo standard koji privlači žene, već privlači sve. Savjetuje da se ove godine posvetite otkrivanju dobrih osobina "niskih kraljeva".

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 21:54