StoryEditor

Zaštićeni svjedok opisao kako je djelovala teroristička grupa Gorana Pavlovića

Piše D  /  31.03.2021., 07:03h

Svjedok je rekao da su on i Berbić pripadali “ketibi” Gorana Pavlovića, te da je Berbića viđao na stražama, dodavši da su pripadnici jedinice nosili uniforme i oružje.

"Većinom je bilo automatsko oružje”, kazao je svjedok, dodavši da Berbića nikada nije vidio da koristi oružje, ali da zna da je on posjedovao oružje.

Svjedok je kazao da je njihov zadatak na stražama bio da čuvaju linije, ali da su straže bile “mirne”.

B-1 je naveo da tijekom svog boravka u Siriji nije polagao nikakvu zakletvu, te da ne zna da li ju je Berbić položio.

Svjedok je kazao da je u jedinici Gorana Pavlovića ostao malo duže od godinu dana, te je prije raspada ove, otišao u drugu jedinicu, u jesen 2015. godine.

“Možda neku godinu i par mjeseci, ne znam sad točno, ali godina sigurno i više”, rekao je B-1.

Svjedok je naveo “da je ova jedinica nastala zbog potrebe da svi Bosanci ostanu zajedno”, i da se u jedinicu ulazilo s dobrovoljnim pristankom, a nju su mogli napustiti kada god su htjeli.

“Stvar je u tome što možeš napustiti jednu ‘ketibu’, ali ideš u drugu”, kazao je svjedok, naglasivši da je bilo zabranjeno napuštanje Sirije i da su granice bile minirane.

-Ja sam sa svojom putovnicom došao u BiH - rekao je svjedok.

Optužnica tereti Berbića za pridruživanje stranim formacijama u okviru terorističke organizacije ISIL. Prema optužnici, on je otišao u Siriju u kolovozu 2014., a u BiH je vraćen u prosincu 2019. godine.

Obrana optuženog upitala je svjedoka B-1 zna li što je Berbić radio osim toga što je išao na straže, da li je brinuo o ženama i drugim materijalno-tehničkim stvarima. Svjedok je kazao da ne zna, ali da Berbić nije mogao brinuti o ženama jer nije poznavao arapski jezik.

Obrana je upitala da li je u mjestu gdje su boravili bilo žena iz BiH i je li točno da su Berbića zvali “dido”, na šta je svjedok odgovorio da jeste bilo žena iz BiH, ali da ne zna kako su zvali Berbića.

Optuženi Berbić na današnjem ročištu je upitao svjedoka da li je znao da se u Siriji nalazi i Berbićeva kćerka, na šta je svjedok odgovorio da ne zna, da je tu informaciju dobio tek kada se vratio u BiH.

-Čitava ‘ketiba’ je znala da sam ja imao kćerku - rekao je Berbić.

Berbić je upitao svjedoka gdje su zajedno bili na stražama, na šta je svjedok kazao da je to bilo u blizini Al-Baba.

Obrana optuženog je upitala je li točno da je Berbić bio najstariji u jedinici, te da li postoji ograničenje u godinama koji ljudi mogu ići na straže, na što je B-1 rekao da ne zna da li je Berbić bio najstariji, ali da pretpostavlja “po izgledu i svemu”, te objasnio da nije bilo ograničenja u godinama tko može ići na straže. Dodao je da je bilo dječaka od 14 godina do starijih muškaraca.

Odvjetnik optuženog, Almin Hrustić kazao je da ovaj svjedok nije dosljedan svojim ranijim iskazima i da je vrlo negativno nastrojen.

Nastavak suđenja je zakazan za 8. travnja, kada će Tužiteljstvo BiH i Obrana iznijeti završne riječi.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 05:53