StoryEditor

ZASTAVE U IZRAELU NA POLA KOPLJA Dan žalosti za poginule u stampedu na vjerskom festivalu

Piše D  /  02.05.2021., 04:05h

Zastavama spuštenim na pola koplja i danom žalosti Izraelci su u nedjelju odali počast smrtno stradalima u stampedu na vjerskom festivalu na sjeveru zemlje u petak, a radi se o 45 žrtava te su se istodobno mogla čuti i pitanja o tome tko je odgovoran za jednu od najtežih civilnih katastrofa u državi.

Da bi se poštovala židovska tradicija, pogrebi su se nastojali održati sa što manjim zakašnjenjem. Više od 20 žrtava katastrofe koja se dogodila na planini Meron pokopano je tijekom noći odmah po završetku identifikacije. prenosi Hina.

Tragedija se dogodila u petak na festivalu Lag B’Omer u podnožju planine Meron kad je više desetaka tisuća ultraortodoksnih židova nagrnulo prema grobu židovskog mudraca iz 2. stoljeća na godišnjoj komemoraciji njegove smrti, koja uključuje cjelonoćnu molitvu i ples uz lomače.

Grob rabina Shimona Bar Yochaija jedno je od najvažnijih svetišta u židovskom svijetu, a ovogodišnje okupljanje u povodu obilježavanja njegove smrti najbrojnije je u Izraelu od izbijanja pandemije koronavirusa prije više od godinu dana.

Očevici su rekli da su se mnogi okupljeni ugušili prignječeni gomilom na relativno uskom prostoru, dok je dio pregažen u stampedu, a liječnici su izvijestili o najmanje 103 ozlijeđene osobe. U akcijama spašavanja angažirana je izraelska vojska koja je helikopterima prevozila ozlijeđene u bolnice. Među poginulima ima i djece.

“Svi smo shrvani od boli, ožalošćeni, kao da nas je netko razbio na milijun komadića. Ne postoje riječi kojima bi se mogli opisati osjećaji koji vladaju u cijeloj zemlji”, rekao je rabin Velvel Brevda (66) u nedjelju na planini Meron, gdje su se održavala molitvena bdijenja.

Izraelski mediji procijenili su da je događaju u petak prisustvovalo oko 100.000 ljudi.

Javnost postavlja pitanja o tomu jesu li vlada i policija oklijevali kada su razmišljali o ograničenju broja sudionika vjerskog festivala, koji su državni inspektori i prije godina svrstali u kategoriju opasnih, sve zbog toga da ne bi razgnjevili utjecajne ultraortodoksne rabine i političare.

Ministarstvo pravosuđa je objavilo da će istražitelji ispitati je li policija pogrešno postupila, a iz policije su rekli da “rade na otkrivanju istine”, što će pridonijeti donošenju zaključaka od kojih će koristi imati svi organizatori ovakvih kompleksnih događanja.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 12:05