StoryEditor

Zasjedala Komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu

Piše D  /  25.03.2019., 04:03h

Kako je priopćeno iz Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba Republike Srpske, članovi komisije smatraju da bi istupi, prije nego što budu doneseni konkretni zaključci na osnovu dokumentacije i analiza, bili preuranjeni i kontraproduktivni, prenosi Fena.

Predsjednik Centra Milorad Kojić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao je da nije sudjelovao u radu ove komisije, jer je ona, kazao je, nezavisna i samostalna.

- Naš posao je bio da osiguramo sve uvjete da se održi ova sjednica, iako to nije bilo nimalo lako, uspjeli smo u tome. Također, dalje ćemo nastaviti pomagati u radu ove komisije i bit ćemo im na raspolaganju - dodao je Kojić.

Predsjedatelj Komisije za istraživanje ratnih zbivanja u Srebrenici povjesničar Gideon Grajf najavio je danas u Bijeljini da bi sljedećeg tjedna trebao biti održan prvi sastanak ove komisije.

Grajf je istakao da će rad Komisije za Srebrenicu biti zasnovan isključivo na "istini i činjenicama koje mogu biti potkrijepljene podacima", javio je danas BIRN.

Usprkos ovim najavama, pravnici i eksperti za tranzicijsku pravdu prethodno su kritizirali osnivanje Komisija smatrajući da su osobe imenovane za rad u Komisiji pristrane, kao i da se radi o pokušaju osporavanja genocida u Srebrenici i kampanje teroriziranja građana Sarajeva.

Trideset i jedan međunarodni stručnjak za sukobe u bivšoj Jugoslaviji krajem veljače potpisao je otvoreno pismo u kome se navodi da odluka Vlade Republike Srpske o formiranju komisije "više liči na revizionizam nego na istinski napor za utvrđivanje istine".

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 02:21