StoryEditor
Jedan od osnivača

Žarko Vujović napustio SDBiH zbog stava da nositelj izborne liste mora biti Bošnjak

Piše desk  /  02.07.2022., 16:53h

Jedan od osnivača Socijaldemokrata BiH Žarko Vujović napustio je taj politički subjekt. Razlog su kandidatske liste za predstojeće izbore, točnije razmimoilaženje sa stavovima određenih članova stranke koji su mišljenja da nositelj ne treba biti netko tko nije Bošnjak.

Kreiranje kandidatskih listi za Tuzlanske županije za predstojeće Opće izbore dovelo je do razmimoilaženja stavova članova Socijaldemokrata BiH, a jedan od osnivača tog političkog subjekta Žarko Vujović odlučio je podnijeti neopozive ostavke na sve funkcije u stranci. Također, zatražio je i brisanje iz članstva stranke.

Atmosfera koja je vladala na posljednjoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokrata BiH kulminirala je Vujovićevom neopozivom ostavkom na sve funkcije, što je on potvrdio za portal Klix.ba.

Naime, prema Vujovićevim riječima, za nositelja liste za Tuzlansku županiju pored njega bio je i Husein Tokić. Međutim, s time se nije složio njihov stranački kolega Aziz Čačković.

"Apsolutno nije bilo sprono to da gospodin Tokić i ja dominiramo kao dvije osobe, od kojih bi jedno trebalo nositi lisu za Tuzlansku županiju. Na osnovu nekih objektivnih kriterija, vodila se rasprava o tome, neki su bili za, a neki protiv. Međutim, u jednom trenutku, obrazlažući doprinose jednog i drugog, Čačković je kazao da, shodno svim okolnostima koje su vladale u bh. društvu i to da je TŽ većinom 'bošnjačka županija', nisu stvorene prilike da netko tko nije Bošnjak stane na čelo liste", tvrdi Vujović.

Takav stav, zaprepastio je Vujovića, jer su, kako kaže, građani Tuzle i Tuzlanske županije europejci, žive u središtu socijaldemokratije, a uz sve to su širokih shvatanja.

"Stavu Čačkovića niko se nije suprotstavio, a određeni su to i podržavali. Gospodin Enver Bijedić, koji je vodio sastanak, nije reagirao. Diskusija je završena, a ja sam kazao da ne želim nekome stvarati smetnju u pravljenju izbornog rezultata te da napuštam ovaj politički subjekt. Ono što sam čuo je nespojivo građanskoj opciji i svemu onome za što sam se zalagao", navodi Vujović za Klix.ba.

Vujović je kao predsjednik Gradskog odbora SDBiH jučer održao sastanak s članovima mjesnih odbora, za vrijeme kojeg je iznio svoj stav i odluku o napuštanju tog političkog subjekta.

Inače, on je i predsjednik Skupštine TŽ, a kako je potvrđeno, njegova posljednja odluka neće imati nikakvog utjecaja na stabilnost skupštinske većine.

"Ostajem dio skupštinske većine jer sam čovjek koji ne gazi svoju riječ. Dajem punu podršku premijeru Irfanu Halilagiću i svim ministrima. Ja samo nisam više u Klubu zastupnika SDBiH jer smatram da imaju neprimjerene stavove za građansku opciju, njen koncept i statut na osnovu kojeg je osnovana", naglasio je Vujović, koji u politici i dalje ostaje, a na koji način će biti poznatno naknadno.

Prema neslužbenim informacijama do kojih je došao Klix.ba, posljednja razmimoilaženja koja nastaju zbog kandidatskih listi, mogla bi dodatno kulminirati izlaskom iz stranke još nekoliko članova.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 02:23