StoryEditor
250.000 x 4

Žarko Papić: Za listopadske izbore je kupljeno milijun glasova

Piše desk  /  19.07.2022., 13:59h

Politički analitičar Žarko Papić u razgovoru za Avaz iznio je teoriju po kojoj vladajuće stranke unaprijed određuju rezultate izbora. Samo kroz zapošljavanja u javnom sektoru unaprijed je, kaže, "kupljeno“ oko milijun glasova.

Osvrnuo se na procjenu za izbore koju je napravio 2018. godine, a, kako je kazao, sada je situacija još gora kada je riječ o zapošljavanju, pa je samim tim i brojka tzv. sigurnih glasova veća.

- U javnom sektoru u BiH, koji čine administracija, zdravstvo, socijalne službe, zaposleno je oko 200 tisuća  ljudi, a u javnim kompanijama dodatnih 50 tisuća, to je, znači, već nešto više od 250 tisuća onih koji rade u javnom sektoru. Javni sektor 27 godina vlasti vladajućih nacionalnih partija je punjen stranačkim vezama, nepotizmom. Primjera radi,  kafe kuharica u nekoj općini neće glasati za program vladajuće stranke, ona misli da glasa za svoje radno mjesto. Dakle, to je bazično glasačko tijelo vladajućih nacionalnih stranaka. Pomnožite li to s četiri, jer tu su obitelji i prijatelji, dolazite do brojke od otprilike od oko milijun glasova - objašnjava Papić.

Prema podacima Agencije za statistiku, u BiH trenutno živi oko 2,7 milijuna stanovnika, što znači da je od 2018. godine državu napustilo skoro pola milijuna ljudi. Papić ukazuje na to da su se iselili građani koji su nezadovoljni, odnosno potencijalni glasači opozicije.

Dodaje kako su viškovi javnih prihoda izrazito veliki zahvaljujući inflaciji te trošarinama i PDV-u, a što je poslužilo kao alat za kupovinu biračkog tijela.

- Svi mladi u entitetu RS su 5. srpnja dobili po 100 maraka – onako, i najavljeno je da će opet dobiti u rujnu. Nema potrebe više da se vladajuća stranka organizira pred biračkim tijelom da neki aktivista dijeli po 100 maraka ne bi li netko glasao, sada je to potpuno otvorena priča. Isto je i u Federaciji, 530 tisuća ljudi, umirovljenici i građani u stanju socijalne potrebe,dobivaju po 100 maraka. Ne mijenja se sustav da bi se smanjilo siromaštvo, nego vladajući dijele sadaku. Tih nekoliko poteza bojim se da će utjecati na rezultat izbora - zaključuje Papić.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 12:49