StoryEditor
Carsten Breuer

Zapovjednik njemačke vojske zabrinuo javnost: "Moramo se pripremiti za rat i najgori scenarij"

Piše desk  /  25.03.2024., 09:32h

Zbog mogućih prijetnji iz Rusije načelnik glavnog stožera njemačke vojske (Bundesver) Carsten Breuer traži da se brzo sačini raketna obrana.

“Imamo vremena pet do osam godina. U tom periodu moramo da napravimo raketnu obranu. Alternative nema”, rekao je Breuer listovima medijske grupe Funke od petka.

“Vidimo da će Rusija za pet do osam godina biti sposobna da vodi rat protiv država NATO. Do tada i mi u Njemačkoj moramo biti u stanju da jedan takav napad obijemo”, istaknuo je Breuerdodajući da je neophodno rješenje u okviru NATO.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nema tajni oko svojih namjera prema Zapadu, rekao je načelnik glavnog stožera Bundesvera.

“To ne znači i da takav napad za pet do osam godina mora da se realizira. Ali, moguće je. Kao vojnik, moram da budem spreman za najgori scenarij, a to znači da moramo biti u stanju da se branimo za pet godina”, naveo je Breuer.

Napad, prema njegovim riječima, može da bude sveobuhvatan, od cyber prostora, preko dronova do raketiranja.

Breuer se usprotivio ideji o zamrzavanju rata u Ukrajini koju je izložio jedan istaknuti političar socijaldemokrata kancelara Olafa Scholz.

“Zamrzavanje rata zahtijeva da to prihvate obje strane. Skoro da nema zamrznutog sukoba u svijetu koji se nije ponovo rasplamsao. Trenutna vojna situacija u Ukrajini ukazuje da zamrzavanje rata ne izgleda ni moguće ni poželjno”, objasnio je Breuer.

Za jačanje Bundesvera, vlada je brzo po početku ruskog napada na Ukrajinu osnovala poseban fond vredan 100 milijardi eura.

Breuer kaže da je 80 odsto sredstava opredijeljeno, ali da nije sve što se naruči odmah dostupno.

“Trenutno prolazimo kroz sito. Materijal je većim dijelom naručen, ali još ne stiže do trupa u mjeri u kojoj bih želio.”

Za Breuera je 100 milijardi eura tek “početno financiranje”. Budžet za obranu mora trajno da ostane na nivou od dva odsto BDP-a, zaključio je Brojer.

To je udio koji inače zahtijeva i NATO od svojih država članica, piše B92.

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 15:53