StoryEditor
austrijski general

Zapovjednik EUFOR-a: Zajednička vojska u BiH nije utemeljena Daytonom

Piše Desk  /  03.11.2021., 21:10h
Zapovjednik vojne misije EUFOR-a u BiH, austrijski general Alexander Platzer kaže da u izjavama srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika ne vidi „nikakvu klasičnu vojnu prijetnju“.

Platzer je u izjavi za bečki dnevnik Standard ocijenio da je „sigurnosna situacija u BiH stabilna“.

Komentirajući najavu da će se Republika Srpska povući iz Oružanih snaga BiH i stvoriti svoju posebnu vojsku, Platzer kaže da „zajednička vojska nije utemeljena na Daytonskom mirovnom sporazumu.“

Podsjetio je da su prema Daytonskom sporazumu postojale tri vojske u zavisnosti od etničkih grupa, a da je zatim stvorena zajednička vojska na osnovu, kako kaže, nacionalne volje.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica teško može da spriječi vraćanje na više vojski, ako se to bude odvijalo kroz normalan zakonodavni proces.

Istaknuo je da, u slučaju da se vojska raspadne i iz nje nastanu dvije vojske, tome bi, kaže, trebalo da prethodi osnovni politički i vojni konsenzus.

Ukoliko, kako kaže, ne bude političkog konsenzusa za tako nešto, onda bi „procjena sigurnosne situacije morala biti sasvim drugačija“.

-Moramo to pažljivo promatrati - rekao je Platzer i dodaje da je primijetio određenu napetost među stanovništvom. On to tumači tako što kaže da „mediji i političari drže stanovništvo u stalnom stanu krize“.

Platzer je istaknuo i da vrsta opreme koju koristi policija u Republici Srpskoj odgovara međunarodnim standardima.

-I u Austriji imamo duge puške - naveo je on.

Povodom aktualne rasprave o produženju misije EUFOR Altea u Vijeću sigurnosti, Platzer ističe da su mandat EUFOR-a i njegovi zadaci „potpuno odvojeni od civilnih zadataka visokog predstavnika”.

-S vojne točke gledišta, ne bi bilo nikakve razlike da se iz teksta mandata EUFOR-a izbrišu reference na OHR kako bismo produžili našu misiju. Da li bi to naštetilo Daytonskom sporazumu, to je drugo pitanje - rekao je i istaknuo da to ne može procijeniti, prenosi Glas Srpske.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 07:36